Vukotić Jelušić: Početak izgradnje OŠ Vladimir Nazor do juna naredne godine, preispitati kriterijume i načine za ulaganje u vjerske škole

Vukotić Jelušić: Početak izgradnje OŠ Vladimir Nazor do juna naredne godine, preispitati kriterijume i načine za ulaganje u vjerske škole

Čekalo se dosta dugo za potpisivanje donatorskih ugovora za izradu idejnog rješenja gradnje Osnovne škole “Vladimir Nazor”, zatim i glavnog projekta, pa ova administracija u tom dijelu ne snosi odgovornost, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, Milijana Vukotić Jelušić, gostujući u emisiji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV.

Kako je navela, stvoreni su svi preduslovi, izrađeni su geotehnički elaborati, izabran je revident projekta.

“Do kraja decembra najkasnije očekujemo da glavni projekat bude izrađen. Paralelno sa istim se radi i specifikacija, tako da u prvim danima naredne godine očekujemo i raspisivanje tendera za gradnju škole”, istakla je Vukotić Jelušić.

Podsjeća da će se škola finansirati iz sredstava koja su ugovorena preko kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom.

“Preko Zapadnobalkanskog investicionog okvira su obezbijeđena bespovratna sredstva, od kojih će jednim dijelom biti finansirana izgradnja škole, što će automatski smanjiti potrebu države za dodatnim ulaganjem sredstava. Nadamo se i računamo da će do juna naredne godine početi izgradnja”, istakla je Vukotić Jelušić.

Preispitati kriterijume i načine za ulaganje u vjerske škole

Za vjerske škole, dodaje, opredijeljeno je milion i 700 hiljada eura, od čega 800 hiljada eura kroz finansijski ugovor.

“Devet stotina hiljada eura je opredijeljeno za otvaranje vjerske škole ‘Gimnazija Sveti Sava’. Ovu praksu bi trebalo mijenjati, iz razloga što bi trebalo utvrđivati i kriterijume po osnovu kojih će se vršiti raspodjela sredstava. Znamo da je obrazovanje u Crnoj Gori sekularnog karaktera i na tome treba istrajavati”, pojasnila je Vukotić Jelušić.

Iza vjerskih škola svakako da stoje moćne organizacije, napominje, koje su finansijski autonomne i koje, ukoliko se opredjeljuju za osnivanje vjerskih škola, sigurno da moraju zadovojiti niz uslova među kojima je i finansijski aspekt.

“Definitivno bi u budućnosti trebalo preispitivati kriterijume i načine po osnovu kojih se vrši ulaganje u vjerske škole. Ne kažem da ono ne treba da postoji, ali ne u ovolikom obimu”, poručila je Vukotić Jelušić.

Povećanje zarada izvodljivo uz neophodnu racionalizaciju

Povećanje plata prosvjetnim radnicima je izvodljivo, kaže, ali je potrebna racionalnost svih aktera.

“Formirana je radna grupa, u kojoj su bili zastupljeni i predstavnici Sindikata, koja je radila na izmjeni granskog kolektivnog ugovora, te je u tom dijelu postignuta saglasnost oko povećanja zarade na oko 20 odsto i da će ono ići proporcionalno u naredne dvije godine i doći do željenih 45 odsto”, pojasnila je Vukotić Jelušić.

Međutim, napominje, moramo znati da smo zemlja koja se nalazi u ekonomskom izazovu i da se planiranje mora vršiti u skladu sa tim.

“Vjerujem da Sindikat prosvjete zna da ta povećanja su u poslednjih 10 godina bila u iznosu od 17 odsto i to u tri interacije, da se nikada jednokratno nije izvršilo povećanje na način kojim je planirano budžetom za 2023. godinu i ukupno povećanje za naredne tri godine”, navodi Vukotić Jelušić.

Smatra da imaju razloga da budu zadovoljni, ali su takođe potrebna paraleleno sa tim, pored povećanja ekonomskog standarda nastavnika, koji je nužan, i određena usklađivanja, jer ne postoje velike razlike u zaradama između profesora u srednjim školama ili nastavnika u osnovnim.

“Srednji obrazovni sistem je onaj koji isporučuje kadar bilo za tržište rada, bilo za dalje školovanje. Sve te nejednakosti bi u narednom periodu trebale da budu fokus, ali i kvalitet obrazovanja”, poručila je Vukotić Jelušić.

Izvor: gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.