Para za vjerske škole ne fali, dok se obrazovni sistem urušava

Para za vjerske škole ne fali, dok se obrazovni sistem urušava

Piše: Slobodan Backović

U nacrtu budžeta za 2023. godinu predviđena je podrška vjerskim školama od 1.700.00 eura kao i ove 2022. godine?!

I pored toga što mislim da je finansiranje vjerskih škola protivno Ustavu Crne Gore (član Član 14, ,,Vjerske zajednice odvojene su od države. Vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova“) komentarisaću namjeru da se i ove godine sredstva dodjeljuju vjerskim školama.

Bilo bi poželjno da neko iz vlasti, iz Ministarstva prosvjete, objasni koji je prioritet i interes države da finansira rad vjerskih škola, za naše prilike ogromnim sredstvima, kada nam javno obrazovanje grca u nedostatku elementarnih uslova za rad. Posebno objašnjenje duguju kako sve ovo može da radi sekularna država.

Trenutno stanje sa vjerskim školama je da je Ministarstvo prosvjete ove godine finansiralo dvije vjerske škole: Medresu „Mehmed Fatih“ i SPC vjersku školu „Sveti Sava“. Medresa je za dobijanje licence za rad prošla zakonom predviđenu proceduru, škola „Sveti Sava“ nije. Neophodno je da Ministarstvo prosvjete preispita licencu za ovu školu kao što je uradilo u slučaju „Crnogorskog centra za obrazovanje i edukaciju odraslih“ iz Podgorice.

Prosvjetna inspekcija, ako još radi, mora da provjeri proceduru i dokaze za dobijanje licence za školu „Sveti Sava“ s obzirom na to da je zadužena za provjeru zakonitosti u obrazovnom sistemu. Nadležna finansijska inspekcija mora da kontroliše upotrebu sredstava dodijeljenih ovim školama.

Treba istaći da je rješenje o dodjeli licence za rad SPC školi „Sveti Sava“ nezakonito jer je u rješenju morao biti naveden „najveći broj učenika, odnosno polaznika koji može upisati ustanova“, kako je propisano članom 50 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Licenca je osim toga nezakonita: jer škola „Sveti Sava“ nije imala potpisan ugovor za korišćenje prostora predviđenog za rad kao i da poslovni prostor u „Volvox zgradi“ ne može da zadovolji uslove za rad škole; jer Nacionalni savjet nije utvrdio da obrazovni program škole odgovara javno važećem programu za pojedinu oblast obrazovanja i vaspitanja pa nije postao javno važeći program (član 23 Opšteg zakona).

Nacionalni savjet je morao da utvrdi obrazovni program škole i zbog toga da ministar Vojinović zna i može da nam odgovori da li program škole ima vjerske predmete ili ih nema. Osim navedenog, iznos oročenog osnivačkog uloga kojim su obezbijeđena finansijska sredstva za realizaciju obrazovnog programa navedenog u izvještaju komisije je nedovoljan i nije mogao biti izračunat po Zakonu (član 46a) koji propisuje da se osnivački ulog „izračunava u odnosu na cijenu koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program i broja učenika za koji se traži licenca“.

Sve navedeno su propusti komisije za licenciranje škole koja je u svom izvještaju konstatovala i predložila: „Komisija smatra da su obezbijeđeni potrebni uslovi u pogledu obezbijeđenog: odgovarajućeg prostora, sredstava, opreme i drugog, u skladu sa normativima i standardima, sredstava za osnivanje i rad (!)... te se predlaže da se izda licenca...“

Kome su namijenjena predložena sredstva u budžetu za 2023. kao podrška vjerskim obrazovnim ustanovama od 1.700.000 eura. Sada su aktuelne samo dvije vjerske škole - Medresa „Mehmed Fatih“ koja iz budžeta dobije sredstva od 2018. i kontroverzna škola „Sveti Sava“ koja je dobila nezakonito ove godine 900.000 eura za osnivanje!

Postavlja se pitanje kako Ministarstvo prosvjete i Vlada planiraju da rasporede ova sredstva.

Opštim zakonom propisano je: „srednje vjerske škole (koje izvode javno važeće obrazovne programe) mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore, u skladu sa članom 138 ovog zakona“. U članu 138 se kaže da se ustanova finansira: „na osnovu ekonomske cijene koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program, broja učenika, odnosno djece, koeficijenta programske grupe u koju je obrazovni program razvrstan i drugih kriterijuma karakterističnih za obrazovni program, ustanovu i određeno područje“.

Ako se zna da Medresa ima oko 350 učenika, onda je dobila i dobijala više novca nego što je Zakonom propisano, a školi „Sveti Sava“ sredstva su dodijeljena apsolutno nezakonito.

Škola „Sveti Sava“ može eventualno početi sa nastavom tek u septembru 2023. Po Zakonu ovoj školi se ne mogu dodijeliti sredstva jer član 139 Opšteg zakona predviđa da se privatna ustanova koja izvodi javno važeći obrazovni program može finansirati iz budžeta ako: „izvodi obrazovni program od prvog do završnog razreda školovanja“ i „ima zaposlene nastavnike i saradnike potrebne za izvođenje obrazovnog programa, u skladu sa zakonom i drugim propisima“! Dakle, privatna škola, pa i škola „Sveti Sava“ mogla bi da stiče pravo na sredstva iz budžeta poslije četiri godine od dana početka nastave u prvom razredu, dakle 2027. godine.

Zato je dodjela bilo kakvih sredstava iz budžeta ovoj školi, kao i ovogodišnja od 900.000 eura nezakonita i predstavlja krivično djelo koje nanosi štetu budžetu.

Nacrtom budžeta za 2023. godinu za obrazovanje je predviđeno da se u odnosu na 2022. godinu sredstva povećaju: za predškolsko obrazovanje 35%, za osnovno 29,3%, za srednje 22,1%. Ono što opravdano brine prosvjetnu zajednicu je povećanje zarada. Nacrtom budžeta je predviđeno povećanje sredstava za neto zarade od 21% do 34% zavisno od obrazovnog nivoa, tako da se traženo povećanje neto zarada od 45% ovim nacrtom budžeta ne planira.

Prosvjetnim institucijama: Zavodu za školstvo, Centru za stručno obrazovanje, Ispitnom centru i Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva je planirano povećanje neto zarada od 5% do 21%.

Prosvjetne vlasti treba da objasne prosvjetnoj zajednici i građanima da li je budžetsko finansiranje vjerskih škola moguće u Ustavom definisanoj sekularnoj državi kao što je Crna Gora. Posebno objašnjenje prosvjetnoj zajednici je dužan ministar Vojinović: da li uopšte treba i zašto finansira privatne vjerske škole kada javnom sektoru obrazovanja nedostaju finansijska sredstva za normalan rad, a on je odgovarajući na poslaničko pitanje obećao: „Budite sigurni na moju spremnost da ćemo uraditi sve da se resor prosvjete preporodi“.

Ono što je očigledno je spremnost Vojinovića da nastavi da nezakonito finansira privatnu vjersku školu „Sveti Sava“, čiji je osnivač SPC i to sigurno ne doprinosi preporodu resora prosvjete kako je obećao. Da li je finansiranje vjerske škole samo Vojinovićeva „spremnost" ili je obavezan da to radi kao vojnik partije po planu klerikalizacije Crne Gore? U svakom slučaju, postoji namjera u izvršenju nezakonitog djela! Ostaje da se tužilac o tome izjasni.

Desekularizacija Crne Gore je počela kada je 2017. ozakonjena neustavna mogućnost budžetskog finansiranja vjerskih škola, a klerikalizacija kada su „apostoli“ u budžet sekularne države, kršeći Ustav, stavili podršku vjerskim školama od 1.700.000 eura.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.