Makron razgovarao sa Bajdenom: Nudimo Putino jemstvo za bezbjednost u zamjenu za mir
Emanuel Makron

“Moramo zaštiti Evropsku privredu“

Makron razgovarao sa Bajdenom: Nudimo Putino jemstvo za bezbjednost u zamjenu za mir

Francuski premijer Emanuel Makron je, posle razgovora s američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da bi mogla da se nađu rešenja za po Evropsku uniju štetne američke ogromne subvencije za domaću privredu, a "razmijenjeno je i mišljenje o budućoj evropskoj bezbjednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost".

Makron je posle višednevne posjete Americi, koju je ocijenio kao vrlo uspješnu, predočio da je za to da Evropa takođe odobri zamašne subvencije svojoj privredi u trci za povećanje proizvodnje presudno važnih čipova za industriju, baterije i električne automobile, kao i za povratak energetske bezbjednosti i prelaska na “zelenu energiju i privredu“.

Makron je podvukao da “Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbjednosne garantije ako (ruski predsjednik Vladimir) Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini“ i precizirao da je “s Bajdenom razgovarao o strukturi bezbjednosti za sutra“.

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namjerava da razgovara s Putinom, kao i da “bi Zapad morao da nađe razumijevanje za zahtjev Moskve za jemstvo za bezbjednost i zabrinutost Kremlja kad je riječ o širenju NATO na istok i prijetnji Rusiji“ ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rešenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje “straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmještaj oružja NATO zaprijeti Rusiji mora biti dio pregovora o miru“.

“A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uveriti kad sjedne za pregovarački sto“, objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini.

Francuski predsjednik je želeo da naglasi da je Bajdenu i američkom Kongresu predočio da je američki Zakon o suzbijanju inflacije (IRA) od 739 milijardi eura, od čega 369 milijardi dolara za “zelenu industriju“, “krajnje agresivan za Evropu i Francusku jer odvraća ulaganja i proizvodnju na starom kontinentu“, a u Ameriku jako privlači evropske i svjetske firme i investitore da tamo prebacuju svoju proizvodnju zbog ogromnih olakšica.

To sve i takođe protekcionistički američki zakon o podsticanju proizvodnje čipova će “razbiti Zapad“, upozorio je Makron u situaciji kad zapadni partneri treba zajedno da podstaknu otvaranje radnih mjesta i sučele se s konkurencijom Kine i drugih azijskih zemalja.

Šef francuske države je objelodanio da su se on i Bajden dogovorili da “zajedno raguju… otklone tehničke propuste i sve što više usklade – kako je rekao američki predsjednik“.

Makron je u intervjuu listu “Parizijen“ stavio do znanja da “brani zamisao o subvencijama za evropsku proizvodnju… jer Amerikanci imaju zakon “Kupuj američko“, Kinezi “Kupuj kinesko“, pa mi Evropljani ispadamo jedini u svijetu koji od svih kupuju, a ne brane svoju industriju i za to sam da zaštitimo “made in Europe“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.