Blinken: Nećemo Rusiju proglasiti sponzorom terorizma
Entoni Blinken

Blinken: Nećemo Rusiju proglasiti sponzorom terorizma

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena radi sa Kongresom na jačanju pritisaka na Rusiju, istovremeno izbjegavajući negativne posledice koje bi svrstale Rusiju na listu zemalja sponzora terorizma, izjavio je za televiziju Si-En-En državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Stalno izučavamo različite metode kojima možemo da pribjegnemo kako bismo pojačali pritisak na Rusiju. Radimo sa Kongresom na zakonu koji bi nam pomogao da zaobiđemo neke poteškoće koje su povezane sa stavljanjem zemlje na listu sponzora terorizma, za koje ste već vidjeli da mogu da imaju nepredviđene posledice", rekao je Blinken odgovarajući na pitanje zašto SAD nisu stavile Rusiju na taj spisak.

Prema riječima Stejt departmenta, antiruske sankcije SAD imaju uticaj koji se vremenom povećava.

Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.

Zatim je američki Senat u julu jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se Blinken poziva da proglasi Rusiju za "državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu mjeru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Podsetimo, poljski parlament je u oktobru jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Rusija proglašava za terorističku državu.

U dokumentu se osuđuje ruska agresija i pozivaju druge države da donesu istu odluku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.