M portal: Po čijem je nalogu 14.10. sa nadzora skinut broj telefona koji je davao najbolje rezultate u akciji sprječavanja krijumčarenja cigareta?

M portal: Po čijem je nalogu 14.10. sa nadzora skinut broj telefona koji je davao najbolje rezultate u akciji sprječavanja krijumčarenja cigareta?

Transkript razgovora od 13.10. u 17 sati i 11 minuta je uništen i nije dostavljen SDT-u i partnerskim službama, a u njemu se navodi da „ukoliko progovori Rade Milošević Dritan Abazović i Zoran Mikić će završiti u zatvoru“
Odmah nakon što je smijenio Sava Kenteru sa pozicije direktora ANB, a zatim ekspresno uklonio njegove najbliže saradnike koji su realizovali dvije velike operacije posljednjih mjeseci, Dritan Abazović je preko svojih saradnika u Agenciji pokrenuo hitnu istragu kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri je ta Služba učestvovala u aktivnostima SDT-a i kojim podacima o švercu cigareta i saradnicima ruskih obavještajnih službi u Crnoj Gori je raspolagala.

Istovremeno su obustavljene sve aktivnosti koje su bile pokrenute u okviru ove dvije operacije kako bi se spriječilo dolaženje do bilo kakvih novih podataka koji bi dodatno mogli rasvijetliti slučajeve.

Prvi dan nakon što je Milić preuzeo funkciju, tačnije 14.10.2022. godine, sa mjera je “skinut” broj koji je davao najbolje rezultate u akciji sprječavanja krijumčarenja cigareta i čije su komunikacije dovele Dritana Abazovića i Zorana Mikića u direktnu vezu sa ovim aktivnostima. O ukidanju nadzora nad ovim brojem postoje materijalni dokazi u vidu pismenog naloga za izuzeće telefonskog broja sa mjera nadzora. Transkripti koji su do tada bili “skinuti” sa ovih mjera su uništeni i isti nijesu dostavljani Specijalnom državnom tužilaštvu, što je bila obaveza Agencije u tom slučaju.

Među njima i onaj glavni, nastao 13.10.2022. u 17:11 časova, u kojem se navodi da „ukoliko progovori Rade Milošević Dritan Abazović i Zoran Mikić će završiti u zatvoru“. M Portal poziva specijalnog državnog tužioca da upita Borisa Milića da li je i po čijem nalogu ukinut nadzor nad jednim telefonskim brojem 14.10.2022. godine i zašto transkript razgovora sa tog broja od 13.10.2022. u 17:11 časova nije dostavljen SDT-u i partnerskim službama koje su učestvovale u akciji.

MILIĆ I KURTI UPOZORILI ONE KOJI SU BILI „NA MJERAMA“

Nakon toga, Milić i Artan Kurti su upozorili ostala lica nad kojima su primjenjivane mjere, tako da je odjednom došlo do izostanka rezultata jer je komunikacija preko nadziranih telefona naglo smanjena, a ubrzo nakon toga potpuno prekinuta jer su oni isključili brojeve i aktivirali nove, koji naravno nijesu stavljeni na mjere. Između ostalih, odmah po dolasku Milića i Kurtija na čelo Agencije komunikaciju je naglo smanjio glavni Dritanov operativac za ove poslove Rade Milošević, čiji je broj kasnije postao potpuno neaktivan. Ono što je Abazoviću i njegovim saradnicima nepoznanica jeste da li su transkripti koji su do tada skinuti, među kojima su i oni sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, dostavljeni Novoviću i da li će biti korišteni u postupku koji je u toku, jer bi to značilo sigurno hapšenje još jednog Dritanovog bliskog saradnika.

Smjenom rukovodstva Agencije Abazović je uspio da omete glavnog specijalnog tužioca i uspori njegove aktivnosti koje bi već bile završene da je uigrani tim SDT i ANB nastavio saradnju na ovom predmetu. Međutim, uzalud se premijer nada, jer dokazi koji su prikupljeni zasigurno su više nego dovoljni da Vladimir Novović akciju dovede do kraja i kompletno rukovodstvo URA smjesti tamo gdje mu je i mjesto.

NESTALI KAMION SE NALAZI U NOVOM SELU, ALI JE - ISPRAŽNJEN

Istovremeno je planirano kažnjavanje operativca koji je donio prvi podatak o krijumčarenju cigareta, odnosno njegovo sklanjanje iz operativnog sastava na radno mjesto na kojem mu ne bi bilo zaduženje da prikuplja operativne podatke. Obrazloženje za njegov premještaj bi bilo da mladi operativci moraju da prođu sve djelove službe kako bi stekli iskustvo, ali je interesantno da ostale njegove kolege koje imaju jednako staža neće biti premještene (osim jednog koji je, zbog interesantnih porodičnih relacija, dobra maska za namjeru novog menadžmenta), a pojedini su čak i unaprijeđeni u znatno veća zvanja.

Tako će se, potpuno suprotno praksi, desiti da operativac koji je pribavio podatak na osnovu kojeg je realizovana akcija Specijalnog tužilaštva, umjesto da bude nagrađen, bude kažnjen rasporedom na niže radno mjesto. I te kako je suprotno praksi i da direktor Agencije dostavi premijeru službenu zabilješku sa potpisom operativca koji je došao do podatka o kriminalnim aktivnostima najbližih premijerovih saradnika, pa da on na sjednici skupštinskog Odbora jasno „nacrta“ operativca koji je kriv što se premijer i njegovi saradnici bave kriminalom.

Kako bi prikrili svoje namjere, novi menadžment fingira aktivnosti nadajući se da će partneri sa kojima se akcija realizovala povjerovati da je ona nastavljena. Tako je operativa, umjesto da prati učesnike u poslu i prikuplja podatke o njihovim aktivnostima, usmjerena da traži kamion i magacin sa cigaretama. Ali problem je što ne znaju šta i gdje traže, već tumaraju pojedinim podgoričkim i danilovgradskim naseljima, nadajući se da će naći iglu u plastu sijena. Da im pomogne piše M portal, magacin koji traže i kamion sa „plavom ili crvenom ceradom“ nalazi se u Novom selu, na putu koji veže novi bulevar i Spuž. Ali ga uzalud traže jer su ga vlasnici ispraznili jer su odavno dobili dojavu od Abazovića i Miloševića.

Namjera im je da pronalaskom cigareta pokažu da i novi sastav Agencije i dalje radi na sprječavanju krijumčarenja, a onda da to predstave kao da je bivši menadžment podmetnuo slučaj da bi diskreditovao Abazovića i njegovu partiju, iako je o svemu što se dešavalo Specijalno tužilaštvo prikupilo bezbroj dokaza, uključujući i priznanja učesnika.

O uspješnosti novog menadžmenta Agencije govori i to što, za gotovo mjesec dana, nije dostavljen ni jedan podatak Specijalnom tužilaštvu niti ostvarena ikakva saradnja vezano za slučaj, a takođe ni sa partnerima koji su učestvovali od početka operacije.

Jedina nada Abazovića je da Milićevi operativci pronađu kamion sa crvenom ili plavom ceradom koji traže, ili da on zamoli Rada Miloševića da Miliću kaže đe se nalazi neki od kamiona koji su izašli iz nikšićkih spalionica ili Slobodne zone u Baru a još uvijek nijesu stigli da ih transportuju za inostranstvo.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.