Radulović: Neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane

Radulović: Neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane

Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane što je neprihvatljivo za plodnu zemlju koja ima potencijal da hrani sama sebe. Veliki uvoz stvara pritisak domaćim poljoprivrednicima i stočarima, ocijenio je Filip Radulović, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

“Uvoz po evropskim tržišnim cijenama “ubija” domaću proizvodnju, što dovodi do toga da Crna Gora ima najneproduktivnije zemljište u Evropi. Druge države poput Slovenije, mnogo bolje štite domaće privrednike jer ulažu više novca u poljoprivredu nego mi. Godišnje Slovenija za tu granu odvaja 400 miliona eura dok Crna Gora izdvaja svega 50 miliona”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, uvezena hrana je jeftinija, ali to ne znači da je bolja ili zdravija od hrane proizovdene na našim njivama.

“Jedan od razloga što se naša poljoprivreda gasi su niske otkupne cijene domaćih proizvoda, od mlijeka pa do mesa, jer naša država štiti trgovačke lance umjesto domaće proizvođače. Zbog toga se strateški moraju mijenjati razvojne politike za jedan od najvećih potencijala razvoja Crne Gore. Pokret Evropa sad! vjeruje u razvoj poljoprivrede kao jednog od najbitnijih stubova razvoja sjevera. Kad dođemo na vlast otvorićemo regionalne otkupne centre i garantovati fer cijene za domaće meso, mliječne proizvode, jaja, voće i povrće. Ta hrane onda može ići bolnicama, studentskim domovima, školama i to ispod tržišne cijene koju sad plaćaju. Nećemo dozvoliti da velike kompanije koje imaju monopol na tržištu diktiraju otkupne cijene”, istakao je Radulović.

Nekada su, dodaje, postojali otkupni centri i zadruge koji su garantovali otkup ali slučajno ili namjerno, zadnjih nekoliko decenija, bili su opustošeni.

“Efekti otvaranja otkupnih centara su višestruki. Domaći proizvođači će dobijati više novca, zaustaviće se iseljavanje sa sjevera, na trpezama će biti svježa i zdrava hrana za nas i našu djecu, a postaćemo nezavisni od velikih lanaca, tržišnih šokova Evrope i svijeta jer kada uđemo u EU moraćemo još više biti konkuretni sa Evropom. Razvoj Crne Gore podrazumijeva ravnomjeran regionalni razvoj i mi ćemo se truditi da sjever sa svojim potencijalima ponovo bude lokomotiva razvoja države kao što je i bio prije nego što su ugašene fabrike, zatvorene štale i zarasla imanje”, zaključio je Raulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.