DIK usvojio prigovor DPS-a

DIK usvojio prigovor DPS-a

Državna izborna komisija usvojila je večeras prigovor DPS-a i ocijenila da Radosav Jokic nije mogao da predsjedava sjednicom Izbore komisije Glavnog grada.

Članovi OIK-a mimo predsjednika utvrdili konačne rezultate izbora

Time je utvrđeno da Radosav Jokić nije mogao da predsjedava sjednicom Izborne komisije.

U prigovoru DPS-a se navodi da Zakon o izboru odbornika i posalnika i Poslovnik o radu ne propisuje mogućnost određivanja člana Komisije koji bi predsjedavao sjednicom umjesto predsjednika.

- Isto tako za donošenje zakonitih odluka na sjednici Komisije u skladu sa članom 21 Zakona, potrebna je većina od sedam članova, što znači da je svaka odluka u čijem donošenju nije učestvovala većina od sedam članova nezakonita i ne proizvodi pravno dejstvo. Odluku o određivanju predsjedavajućeg je donijelo šest članova Komsiije što je manje od kvalifikovane većine - naveli su iz DPS-a u prigovoru.

Oni su od DIK-a tražili da donese rješenje da u skladu sa zakonom i Poslovnikom nije moguće odrediti člana koji može zamjenjivati predsjednika Izborne komisije Glavnog grada - izuzev njegovog zamjenika koga je imenovala Skupština Glavnog grada - i voditi sjednicu umjesto predsjednika.

Kako su dodali, u skladu sa tim, nije bilo moguće da šest članova donese odluku komisije koja broji njih 13.

- Dodatno tražimo od DIK da izuzme stav da li je naknadno nelegalnog određivanja predsjedavajućeg Izborne komisije Glavnog grada bilo moguće donostii odluke koje prouzrokuju pravno dejstvo - dodali su iz DPS-a.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.