Rašić poručio portparolu EU Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova

Rašić poručio portparolu EU Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova

Ministar za zajednice i povratak Kosova Nenad Rašić poručio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova, nakon njegove izjave da "prema preliminarnim ocjenama" imenovanje Rašića nije u skladu sa kosovskim Ustavom.

Rašić je rekao da premijer, sve dok se ne promijeni Ustav Kosova, ima pravo da sam određuje vladajući kabinet bez konsultacija sa Skupštinom.

Prema njemu, u članu 94 Ustava Kosova stoji da premijer ima pravo da razrješava i postavlja ministre bez saglasnosti Skupštine.

Stano je juče na konferenciji za novinare rekao da „prema preliminarnim ocjenama njegovo (Rašićevo) imenovanje nije u skladu sa ustavom“.

„Veoma je važno da sva imenovanja ministara budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pozivamo vlasti na Kosovu da obezbijede poštovanje Ustava. Prema našem preliminarnom čitanju, ovo imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Stano.

Premijer Alljbin Kurti imenovao je Rašića za ministra za zajednice i povratak nakon što je lider Srpske liste Goran Rakić podnio ostavku na tu funkciju 5. novembra, povodom odluke Vlade Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu, RKS tablicama.

Izvor:  Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.