Slučaj ubistva trudnice u Prištini: Suspendovana četiri policajca

Slučaj ubistva trudnice u Prištini: Suspendovana četiri policajca

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su četiri policajca suspendovana zbog kršenja naloga za zaštitu Hamide Magašin , trudnice koju je 30. novembra navodno ubio njen suprug.

“Dosadašnji nalazi će biti proslijeđeni tužilaštvu na kriminalističko postupanje”, precizirao je Svečlja.

Preporuku za suspenziju policajaca ranije je dao Policijski inspektorat Kosova.

Kako navodi Inspektorat, komandir policijske stanice u Lipljanu, narednik i dva istražitelja, osumnjičeni su za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju izjavila je da je ubistvo Hamide Magašin “posljedica institucionalne neodgovornosti”.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da odgovorne osobe moraju podnijeti ostavke ili biti razriješene.

Hamidu Magašin  navodno je ubio njen suprug Sokolj Haljilji kod zgrade Ginekološke klinike u Prištini, u kojoj je čekala rođenje djeteta.

Osnovni sud u Uroševcu potvrdio je da je nju ranije izdao nalog za zaštitu od 13. septembra 2022. do 13. marta 2023. godine. Zahtjev za njegovo izdavanje podnesen je 8. septembra.

Isti sud je 23. septembra presudom proglasio okrivljenog Haljilija krivim za krivično djelo neovlašteno posjedovanje ili držanje oružja, na osnovu čega je bio kažnjen.

Nakon dva dana bjekstva, 2. decembra, vlasti su objavile da je Haljilji izvršio samoubistvo uprkos pokušajima policijskih zvaničnika da ga ubijede da se preda.

Policija Kosova je saopštila da je on pronađen u selu Davidovce u opštini Štimlje.

Prema pisanju nekih medija, Haljilji je živio na području te opštine.


Izvor: RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.