Vujović: Imamo poplavu političkog nemorala, DF-ova parlamentarna većina ustavnim pučem bježii od izbora

Vujović: Imamo poplavu političkog nemorala, DF-ova parlamentarna većina ustavnim pučem bježii od izbora

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, u razgovoru za CdM, a ocjenjujući političku situaciju u državi, poručuje da na sceni imamo poplavu političkog nemorala, a da DF-ova parlamentarna većina ustavnim pučem bježi od izbora.

Vujović je jasan – Crna Gora sa ovakvom Vladom nema namjeru da ide prema EU.

“Iz svega što je činjela URA-SNP koalicija, ne da cilj nije bio da zemlja ubrzano ispunjava EU ciljeve i iskoristi možda i neočekivanu šansu koja nam se otvorila mimo naše zasluge, već je sve radila vrlo smišljeno da cijeli proces sabotira i kompromituje Crne Gore u Briselu. Zato su joj prioriteti i bili, umjesto EU puta, tzv temeljni ugovor i Otvoreni Balkan. Neustavna smjena SDP ministara je samo bila potvrda ovog antidržavnog ponašanja. Ta smjena kao i smjene Sava Kentere nastupila je samo par dana nakon što su Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Savo Kentera od strane Putinovog režima proglašeni nepoželjnim osobama u Rusiji”, kazao je u Vujović.

Odgovarajući na pitanje da li je, ako ova Vlada ostane u mandatu, izvjesno da će Crna Gora postati članica Otvorenog Balkana i šta će to dugoročno značiti za Crnu Goru ekonomiju i uopšte evropski put, Vujović napominje da je Abazović preuzeo obaveze i jasno je da će uraditi sve da ne ostane dužan onima koji ga drže kao političkog taoca.

“Otvoreni Balkan je jedna od tih obaveza a on više gotovo da I ne krije da je marioneta u rukama zvaničnog Beograda, kojega u Crnoj Gori Demokratski front svakodnevno podsjeća na obaveze koje ima i zadatke koje treba da ispuni”, napominje on.

Vujović podvlači da odluka o pristupanju Otvorenom Balkanu ne bi imala nikakav legitimitet budući da bi je donijela Vlada u tehničkom mandatu koju podržava 2,8 posto građana.

“Doskorašnja potpredsjednica Vlade i GP URA Jovana Marović je kroz nedavno objavljenu analizu jasno saopštila šta misli o OB, kao što je jasan stav i naših evropskih partnera, iskazan u nedavnoj Rezoluciji EP na temu Strategije proširenja i zaključcima Berlinskog procesa”, ističe on.

Vujović vjeruje i da je svima na Zapadu postalo do kraja jasno da je ključni faktor nestabilnosti u regionu Vučićev režim i reciklirano beogradsko velikodržavlje.

“Kulminacija te histerije nedavno je iskazana imenovanjem Vulina za šefa BIA i Vućićevim potpunim skidanjem rukavica i povratka na sad i formalno Šešeljevsku retoriku i politiku. Pišimo pamet svima onima koji bi CG s takvima da strpaju u nekakve fantomske saveze”, istakao je sagovornik CdM-a.

Bez skrupula

Vujović podvlači da na sceni imamo poplavu populizma i političkog nemorala, jedno ponašanje koje je potpuno lišeno bilo kakve principijelnosti i skrupula.

Komentarišući to što je SNP glasao za program Evropa sad kojim su ukinuti doprinosi za zdravstvo, a sada ministar Šćekić (SNP) govori o vraćanju tih doprinosa, Vujović kaže da je teško sve to pohvatati svu tu gomilu besmislica, licemjerja I duplih aršina koju propagiraju akteri tzv. 30-avgusotvske većine.

“U konkretnom slučaju se radi o pokušaju jedne stranke koja je davljenik i nestaje sa scene da skrene pažnju na sebe. Naravno sve je to toliko karikaturalno da ne zaavrjeđuje poseban komentar. Ono što je porazno je saznanje da takvi I dalje glume nekakvu Vladu i još planiraju čak da usvajaju i neke strateške odluke, a u ovom slučaju posebno to što možemo samo da nagađamo kakve če biti posljedice po zdravstveni sistem. Odsustvo stida je najbolja frojdovska dijagnoza za one koji se i dalje titulišu kao Vlada Crne Gore, čast rijetkim izuzecima”, naveo je on.

Kulminacija izopačenja

Govoreći o aktuelnoj političkij situaciji, zakonu o predsjedniku aktuelne političke većine i kakva nas politička situacija črka ako ne bude datuma vanrednih parlamentarnih izbofa, Vujović ocjenjuje da je prosto frapantno sa kolikim žarom i s kakvom beskrupuloznošću. koje uključuje i besprizorno gaženje Ustava i bazičnih demokratskih normi, ovi “oslobodioci” bježe od izbora.

“Izgleda da ovo dvogodišnje izopačenje i opšta regresija društva dobija svoju kulminaciju u ovom pokušaju da zakonom mijenjaju Ustav i nekakvim bijednim manipulacijama pokušaju da ožive odavno propalu konfiguraciju sa prošlih izbora. Oni žele da CG vode mimo normalnog demokratskog svijeta u mnogim oblastima ali ovo što su pokušali tragikomično neustavnim izmjenama Zakona o predsjedniku je možda ipak, makar u pravnom smislu, vrhunac političkog bezobrazluka”, navodi on.

Ovo je, kako dodaje, jako loše po sistem I političku stabilnost ali su makar svima van CG pokazali na šta su sve spremni zarad vlasti.

“Naravno, ne treba imati dilemu da je čitava ta operacija,sa ciljem destabilizacije I izazivanja opšteg haosa u CG smišljena i koordinirana iz Vučićevog kabineta, da je DF nosilac tog posla a da su skoro svi ostali samo podizvođači tj, nadničari kod DF”, kazao je Vujović za CdM.

Odgovarajući na pitanje da li, između ostalog, ova Vlada funkcioniše uz političke ucjene DF-a, Vujović napominje da se ne radi samo o ucjenama DF, ovdje je riječ o tome da vi danas suštinski nemate iz redova ove tzv većine bilo kakav disonantan ton u odnosu na naloge koje dolaze iz DF.

“Ako se i desi neki izlet uslijedi odmah packa iz redova DF jurišnika. Zato je pravo ime za ovu većinu – DF parlamentarna većina. A gdje nas to vodi, tj gdje bi oni htjeli da nas to vodi – tamo đe odgovara Vučiću u njegovoj opsesiji da, kako bi rekao Vulin kao predsjednik svih Srba, upravlja i Crnom Gorom”, navodi on.

Gaženje demokratskih pravila

Koliki je stepen demokrtije kod DF većine, Vujović poručuje da to najbolje pokazuje i proces glasanja za Ustavni sud.

“Oni dogovor u okviru ustavne kvslifikovane većine zamišljaju kao nametanje kandidata koje su izmedju sebe izabrali”, smatra sagovornik CdM-a.

Kaže da oni ulogu opozicije vide kao imperativ glasanja za njihove izbore.

“A onda kada ugaze demokratska pravila i izbjegnu ustavno usaglasavanje slavodobitno saopšte – a šta to imate protiv kandidata. Prvo, imamo protiv vašeg političkog i ustavnog nasilja i poimanja demokratije da mimo dijaloga i dogovora,i to nakon sto dvije godine ništa ne činite da se izvrše pravosudna imenovanja, nametnete izbor. Drugo, kada pitate o kandidatima koje ste izabrali zapitajte se da možda nema boljih koji su se mogli predložiti, recimo onda kada je Suada Zoronjić iz URE 18 puta “evropski “ bila uzdržana. I da nijeste možda u svemu tome prekršili Zakon koji kaže da se vodi računa o zastupljenosti manje brojnih naroda, ako vam je ovo uopšte bitno. I treće, sve je to banalno providno i prevarno kao što je i skoro sve što rade pa bi bilo jako korisno da se vrate elementarnom redu i procedurama a SDP je uvijek tu da da se dogovaramo ali u okvirima demokratskih i ustavnih pravila igre. To smo, za razliku od njih, pokazali tokom 2013. i 2014. kada smo se više puta uspješno dvotrećinski dogovarali”, poručio je Vujović.

Izvor: CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.