Đurović:  Položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori daleko od dobrog

Đurović: Položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori daleko od dobrog

Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, važno je podsjetiti da je položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori daleko od dobrog, te da donosioci odluka i društvo u cjelini moraju preduzeti konkretne mjere kako bi se problemi ove kategorije stanovništva riješili što prije, poručila je predsjednica Skupštine Gordana Đurović.

Nažalost,konstatuje, činjenica je da u našem društvu postoje složene i brojne prepreke i poteškoće s kojima se svakodnevno suočavaju i bore osobe s invaliditetom.

"Uprkos tome što kao društvo napredujemo u pojedinim oblastima, nažalost, mora se istaći da smo u procesu unapređivanja statusa osoba sa invaliditetom malo napredovali, odnosno da i dalje postoje brojne fizičke, legislativne, institucionalne i ostale barijere koje prate osobe s invaliditetom.Jedan od primjera je i podatak da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju juna ove godine nalazilo 9.973 nezaposlenih s invaliditetom, što je oko 22 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u tom periodu", saopštila je ona.

Nema opravdanja za to što se, kako je kazala, osoba sa invaliditetom sjetimo samo 3. decembra, dok preostali dio godine ne posvećujemo dovoljno pažnje ovoj kategoriji stanovništva. Takva praksa mora da se mijenja, poručuje, a država mora stati iza svakog svog građanina, naročito iza osoba sa invaliditetom.

"Moramo se boriti za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve osobe sa invaliditetom, a na osnovu svega što smo do danas naučili, jasno je da je neophodno primjenjivati pristup pitanju invaliditeta zasnovan na ljudskim pravima.Svi zajedno, državni funkcioneri i društveni akteri, NVO sektor, političke partije i svi ostali činioci moraju nastaviti s neprekidnim radom koji će srušiti prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, boriti se za punu primjenu garantovanih prava osoba sa invaliditetom, razvijati njihove mogućnosti i potencijale i ne dopustiti da se osjete marginalizovanim i van društvenih zbivanja", saopštila je.

Pozvala je predstavnike svih relevantnih institucija, da združenim snagama daju maksimalan doprinos u izgradnji pravednijeg, pristupačnijeg i inkluzivnijeg društva za osobe sa invaliditetom.

"To nije samo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji, već i način da iskažemo osnovno poštovanje ljudskih prava, kao i da pokažemo svoju humanu stranu i spremnost da sistemski pomognemo našim sugrađanima", zaključuje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.