Unapređenje saradnje sa Institutom za javnu upravu Francuske

Unapređenje saradnje sa Institutom za javnu upravu Francuske

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Dragiša Janjušević, sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijem i pomoćnikom direktora Direktorata za međunarodne odnose, Žulianom Teronom zamjenikom ambasadora, Johan Uhresom i savjetnicom za evropske integracije, Isabelle Thomas Delić.

Na sastanku su naglašeni dobri bilateralni odnosi između Crne Gore i Francuske, kao i saradnja u oblasti reformi javne uprave, decentralizacije i sajber bezbjednosti. 

Janjušević je istakao da je iskustvo Francuske u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je sagovornike upoznao sa aktivnostima i prioritetima Ministarstva javne uprave ka uspostavljanju moderne i efikasne javne uprave, kao i decentralizaciji lokalne samouprave. 

„Cilj reformskih aktivnosti je stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou. Samim tim od velikog značaja je saradnja sa Francuskom kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata u oblasti reforme javne uprave”, kazao je Janjušević.

 Timonije je kazao da su otvoreni za saradnju, a to dokazuje potpisivanje Pisma namjere o otvaranju Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori, kao i unapređenje saradnje u oblasti reforme javne uprave.  

Pomoćnik direktora Teron je predstavio Nacionalni institut za javnu upravu INSP osnovan početkom 2022. godine, koji nastavlja misiju Francuske nacionalne škole za administraciju (ENA).

Nacionalni institut za javne službe (INSP) je posvećeno zapošljavanju, obukama i kontinuiranoj obuci najviših rukovodilaca i menadžera, kao i međunarodnim programima usavršavanja  za državne službenike, najviših rukovodilaca i menadžera.

Teron je dodao da su zemlje Zapadnog Balkana u fokusu programa Nacionalnog instituta za javnu upravu, kroz jačanje međunarodne saradnje u oblasti javne uprave i mrežu obuka i projekata.

Na sastanku je bilo riječi o modalitetima unapređenja saradnje sa Institutom za javnu upravu INSP u oblasti reformi javne uprave, digitalizaciji i profesionalizacije javne uprave i snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, prenošenjem znanja i vještina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.