Pobjednička većina proglasila izborne rezultate
Foto: RTCG

Vukčević: Neću potpisati izborne rezultate dok se ne ispoštuje zakon

Pobjednička većina proglasila izborne rezultate

Sedam članovi Izborne komisije Glavnog grada iz redova pobjedničkih izbornih lista proglasili su konačne rezultate izbora na današnjoj sjednici IK-a. Prethodno je predsjednik IK-a Veselin Vukčević zaključio sjednicu, jer, kako je kazao, članovi neće da se izjasne o prigovorima i napustio salu. Osim Vukčevića, sjednicu su napustili i članovi iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Vukčević je danas ponovio da neće potpisati konačne rezultate izbore, a da to nije u skladu sa zakonom.

"Kada se steknu uslovi iz Člana 98 (Zakona o izboru odbornika i poslanika), onda će moja ruka potpisati. Hoću da se oduprem pravnoj hajudučiji i nepoštovanju zakona", kazao je Vukčević.

On je kazao da utvrđivanje konačnih rezultata ne može biti na dnevnom redu, jer se za to nijesu stekli uslovi.

On je potom zaključio sjednicu IK-a jer, kako je kazao, članovi neće da se izjasne o prigovorima i napustio salu.

Dio članova IK-a iz redova pobjedničkih izbornih lista nastavila je sjednicu bez Vukčevića.

Za predsjedavajućeg IK Glavnog grada odredili su najstarijeg člana Komisije, Radosava Jokića (DF), sa sedam glasova za, a nije bilo glasova protiv.

Usvojen je prigovor nosioca liste Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, kojim je utvrđeno da IK nije u zakonskom roku, od 24 sata, odlučio o njegovom prigovoru u vezi s neproglašavanjem rezultata.

Prisutni članovi IK-a su potom glasali i usvojili konačne rezultate izbora.

Prema tim rezultatima, lista „Svi za naš grad“ osvojila je 24 mandata, Pokret „Evropa sad“ 13, „Za budućnost Podgorice“ 11, „Idemo ljudi“ šest, a „Može Podgorica, ovo je naš grad“ četiri mandata.

Takođe, odbijeni su prigovori koji su dostavili birači Zoran Mustur, Blagota Krkeljić i Luka Krgović.

Članovima IK-a je dostavljeno i upustvo Državne izborne komisije (DIK) po pitanju proglašenja konačnih rezultata izbora.

"Imamo novi momenat. Dat je nalog IK-u da donese rješenje po Zakonu o izboru odbornika i poslanika", kazao je Vukčević.

Član IK-a Nikola Terzić je tražio da se vođenje zapisnika prepusti sekretaru komisije i da se uvede nova tačka dnevnog reda da Izborna komisija postupi po rješenju DIK-a i da se svi izjasne o predlogu.

Vukčević je kazao da su juče čuli dvije dobre vijesti.

"Jedna je došla od DIK-a da su proglasili konačne rezultate izbora u Podgorici. To sam dočekao sa radošću - da se stavi tačka na ovu priču. Druga je dobra vijest je da su podnosioci dvije krivične prijave protiv mene raspoloženi mene da poštede i povuku prijave ukoliko ja budem postupao ne po zakonu nego kako vi mislite. Normalno poslije par sati ova prva vijest nakon izlaganja Mugoše, predsjednika DIK, vidio sam da sam se rano obradovao i da nema konačnih rezultata od strane DIK, a što se tiče ove druge to je na podosiocima da se prema tome odnesu", rekao je Vukčević.

 

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.