Sunak o incidentu u Bakingemskoj palati: Moramo se boriti protiv rasizma, posao nije završen
Riši Sunak

Sunak o incidentu u Bakingemskoj palati: Moramo se boriti protiv rasizma, posao nije završen

Britanski premijer Riši Sunak oglasio se povodom skandala koji je juče nastao na prijemu u Bakingemskoj palati i rekao da kad god vidimo rasizam “moramo da se suočimo s njim”, prenosi Nova S.

Kuma princa Vilijama je tokom prijema koji je kraljevska porodica organizovala u Bakingemskoj palati više puta pitala Afroamerikanku “odakle je zaista došla“.

Iako se ogradio od kritikovanja palate, premijer Sunak je rekao da je iskusio rasizam i iako je Velika Britanija postigla “nevjerovatan napredak u borbi protiv rasizma“, naglasio da „ovaj posao nije do kraja završen“.

Lejdi Suzan Hasi, koja je kuma princa Vilijama, dala je ostavku u kraljevskom domu i izvinila se zbog incidenta.

Ngozi Fulani, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije Sista spejs, rekla je da joj je Lejdi Husi pomjerila kosu da vidi značku sa njenim imenom i pitala je “iz kog je dijela Afrike“, i to nakon što joj je nekoliko puta naglasila da je Britanka.

Fulani je za Skaj njuz rekla da se osjetila “zlostavljano, verbalno napadnuto i zarobljeno“ kada ju je Hasi stalno pitala “odakle je zapravo“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.