Dmitrović: Zajedničkim pristupom pomoći učenicima da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.
Foto: Ministarstvo prosvjete

Dmitrović: Zajedničkim pristupom pomoći učenicima da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.

Zajedničkim pristupom omogućiti da se unaprijedi naučna pismenost i pomogne učenicima crnogorskih škola da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025, kazala je direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović u toku prezentacije projekta “PISA 2025 – Nauka u fokusu”.

Projekat predstavlja zajedničku inicijativu Zavoda za školstvo i Ispitnog centra a predstavile su ga dr Blaženka Petričević i Divna Paljević.

Prezentaciji su, kako je saopšteno iz resora, prisustvovali predstavnici Unicefa, Ministarstva prosvjete, Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, medija.

U pozdravnoj riječi Dmitrović je naglasila da PISA testiranje traži upotrebljivost i funkcionalnost, ono što će, kako je ocijenila, zajedničkim pristupom omogućiti da se unaprijedi naučna pismenost i pomogne učenicima crnogorskih škola da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.

“Na osnovu inputa iz Unicefove analize svjesni da imamo mnogo otvorenih pitanja i propusta, ali da to neće biti tako teško prevazići ako usvojimo jedan ozbiljan pristup i zajednički podijelimo teret u rješavanju prepoznatih izazova”, kazala je V. d. direktorice Zavoda za školstvo, Zoja Bojanić Lalović

Ovaj projekat jeste inicijativa Zavoda za školstvo i Ispitnog centra, ali, kako kaže,  “mi nijesmo jedini pozvani partneri”.

“Očekujemo da nam se pridruži i ZUNS, CSO sa kojima već imamo dobru saradnju u okviru neformalne međuinstitucionalne radne grupe”, kazala je Bojanić  Lalović.

Projekat će trajati do 2024. godine i obuhvatiće učenike od VI razreda osnovne škole do IV razreda srednje škole.

“Predviđene aktivnosti: analiza predmetnih programa sa stanovišta vertikalne povezanosti; poređenje predmetnih programa i nastavne prakse u osnovnim školama iz prirodnih nauka (biologije, fizike, hemije i geografije) sa PISA programom; zbog korelacije, u analizu će biti uključeni predmetni programi iz matematike i informatike; izrada nastavnih materijala i priručnika za nastavnike s akcentom na eksperimentima, simulacijama eksperimenata i tumačenju rezultata istraživanja; savjetovanja nastavnika; primjena novih materijala u učionici i lokalna takmičenja”, navode iz resora.

Projekat će obuhvatiti učenike od VI razreda osnovne do IV razreda srednje škole.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.