Stanić: Povećanje akciza Abazovićev “poklon” za Novu godinu

Stanić: Povećanje akciza Abazovićev “poklon” za Novu godinu

Namjera smijenjene Vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja standarda građana i boljih uslova za crnogorske privrednike, smatra Mirko Stanić, šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

SDP se, kako navodi, preko pet godina borila za smanjenje akciza na gorivo, koje su bile među najvećim u Evropi i često je njihov iznos bio veći od same vrijednosti goriva koje su građani i privrednici sipali na pumpama.

Akcize su, ističe Stanić, konačno smanjenje prije pola godine, što je u uslovima enormnog rasta vrijednosti nafte na tržištu dovelo do cijene goriva koja je bila niža nego u većini država regiona.

"Međutim, namjera Dritana Abazovića i njegovih ministara je da dodatno zavuku ruku u džep građana i privrede i time pred novu godinu pošalju svojevrsnu “čestitku” u vidu većih troškova u trenutku kada vrijednost nafte na berzama značajno pada. Da za ovom mjerom nema finansijske potrebe nek posluži i podatak da je ostvaren značajan rast naplate PDV-a na gorivo, budući da je i osnovica za naplatu ove godine bile veća, zbog povećane cijene na berzi. Tako da trezor sigurno nije u ozbiljnijem minusu kad se saberu iznosi akciza i PDV koji je naplaćen na gorivo ove godine", ukazuje Stanić.

Ali to očigledno, kako kaže Stanić, ne znači ništa onima koji koriste taj novac za luksuzna putovanja, skupocjena vozila i finansiranje vjerskih škola dok nam djeca uče u hladnim učionicima, a pacijenti nemaju dovoljno ljekova.

SDP će i u ovom slučaju, kao i ranije imati zakonsku incijativu kojom će tražiti smanjenje akciza do regulisanja cijena nafte na svjetskim tržištima, zaključuje Stanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.