Povlašćeni proizvođači poklonili EPCG 73 miliona
Elektroprivreda Crne Gore

Iz MKI ističu da su spremni da podrže dogovor između Elektroprivrede i vlasnika mHE, VE i SE

Povlašćeni proizvođači poklonili EPCG 73 miliona

Bilo bi korisno da Elektroprivreda (EPCG) i vlasnici malih, vjetro i solarnih elektrana u partnerskom odnosu pronađu najbolje rješenje i zajednički interes u definisanju otkupne cijene električne energije i na vrijeme potpišu ugovor o saradnji za narednu godinu, rekli su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI). Navode da je MKI tu da posreduje i pruži podsticaj za kvalitetan dogovor. Podvukli su da je u prvih deset mjeseci EPCG zahvaljujući otkupu struje od proizvođača iz obnovljivih izvora (OIE) uštedjela 73 miliona eura.

Proizvodnja

“Imajući u vidu da se iz OIE Energetskim bilansom za narednu godinu planira proizvodnja blizu 500 gigavatsati, odnosno 14 odsto ukupno planirane proizvodnje električne energije, naš stav je da je bitno da ta energija ostane u energetskom portfelju Crne Gore, jer se u suprotnom može desiti da se eventulno nedostajuće količine moraju nabaviti po tržišnim cijenama“, kazali su iz MKI.

Prije desetak dana je vlasnik kompanije Igma Energy iz Andrijevice Igor Mašović Pobjedi kazao da pojedini povlašćeni proizvođači planiraju da iskoriste ugovorenu mogućnost da na minimum 12 mjeseci izađu iz tog statusa i prodaju energiju na berzi. Naravno, ukoliko EPCG ne poveća otkupnu cijenu, kao što je uradila BiH, koja povlašćenim proizvođačima megavatsat plaća 180 eura.

“Izlazak na tržište je poslovna odluka tih proizvođača, a imajući u vidu zainteresovanost EPCG da tu energiju i dalje otkupljuje potrebno je da pripremi eventualnu ponudu koja bi bila zasnovana na jasnim ekonomskim principima. Svakako u cilju ostvarivanja što bolje saradnje neupitno je da u tom slučaju i posredujemo“, poručeno je iz MKI.

Predsjednik borda EPCG Milutin Đukanović je lani, ubrzo po dolasku na funkciju, saopštio da će tražiti preispitivanje naknada za OIE. Ove godine, međutim, tražio je dogovor Vlade i predstavnika OIE oko otkupne cijene struje iz tih izvora.

Otkup

Iz MKI navode da je model podsticaja proizvođačima iz OIE imao svoju pozitivnu stranu, a najznačajniji rezultat je ušteda koju je EPCG ostvarila, a što je ublažilo njihovo trenutno negativno poslovanje. Naveli su da energija povlašćenih proizvođača nije zanemarljiva, jer se radi o 500-550 GWh.

“Ove godine EPCG je na berze u Mađarskoj kupovala kilovatsat u prosjeku za 27,318 centi, a od OIE za 8,5 centi, čime su uštedjeli 73 miliona eura“, rekli su iz MKI.

COTEE otkupljuje kilovatsat iz mHE za 7,457 do 11,11 centi, iz solarne elektrane od 10,8 do 12,3 centi, a iz vjetroelektrane od 9,6 do 10,086 centi po kWh. Ove godine EPCG otkupljuje električnu energiju od COTEE-a po cijeni od 8,5 centi po kWh.

“Kao što se može vidjeti energija pojedinih proizvođača mHE u ovoj godini se čak ni ne podstiče budući da je cijena njihove proizvodne energije niža od cijene po kojoj EPCG vrši otkup“, rekli su iz MKI.

“Ostvarena razlika u cijeni između ugovorenih cijena sa proizvođačima iz OIE i one koja je važila na svjetskom tržištu, za preuzetu količinu od proizvođača iz OIE, je značajna i predstavlja finansijski benefit za snabdjevača, odnosno EPCG, a samim tim i za sve građane“, saopštili su iz MKI.

Iz tog resora ističu da podržavaju inicijativu EPCG da se energija povlašćenih proizvođača zadrži u proizvodnom porfoliju Crne Gore. Iz MKI navode da je jasno da je iz ugla EPCG cijena električne energije od 8,5 centi po kWh, u godini kada je električna energija dostizala cijenu koja je i deset puta veća, više nego povoljno.

Iz MKI podsjećaju da proizvođači iz OIE imaju zakonsku mogućnost da u periodu statusa povlašćenog proizvođača izađu iz tog statusa i električnu energiju plasiraju na otvoreno tržište najkraće 12 mjeseci.

Iz MKI naglašavaju da podržavaju razvoj obnovljivih izvora energije i da štite interese naših proizvođača i građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.