Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednika države
Danijela Đurović

“Nadam se da do toga neće doći“

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednika države

Ustav predviđa mogućnost, ukoliko iz nekog razloga nemamo predsjednika države, da predsjednik parlamenta obavlja poslove, odnosno vrši dužnost predsjednika države do izbora, kazala je, u emisiji Pres plus na Adria televiziji, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Ipak, nada se da do toga neće doći.

“Zaista se nadam da je dovoljno daleko 20. maj, a da je dovoljno pameti i odgovornosti u partijama, poslanicima, kako ne bismo došli do te situacije, nego da pitanje Ustavnog suda daleko prije tog datuma riješimo kako bih bila u mogućnosti da u normalnim okolnostima raspišem predsjedničke izbore i da ko god bude pobjednik – njegova pobjeda ne bude upitna”, kaže Đurović.

Kada je riječ o krizi u Crnoj Gori, protestima, ističe da je DPS zvanično izašla sa tri zahtjeva – definisanje vanrednih parlementarnih izbora, povlačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku i glasanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

“Prema onome što su nas obavijestili, oni su spremni da glasaju za jednog kandidata, ukoliko ova dva prethodna uslova budu usvojena. S obzirom na to da sam kao predsjednica Skupštine dobila zvanično dopis šefa Kluba poslanika DPS smatrala sam za shodno da upoznam sve šefove klubova, tako da je održan Kolegijum predsjednice Skupštine”, navodi Đurović i podsjeća da je na Kolegijumu dogovoreno da se odloži glasanje o izboru sudija Ustavnog suda za 12. decembar.

Situacija danas je, ocjenjuje, bolja nego prije šest-sedam mjeseci, kada su počeli sa tom pričom.

“Ali ukoliko ne postoji spremnost za dogovor – ne možemo doći do rješenja. Izuzetno je kompleksna situacija”, zaključuje Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.