Realne plate sve manje zbog cijena
Ilustracija

Konstantno visoka inflacija sve više obezvređuje plate u Njemačkoj

Realne plate sve manje zbog cijena

Konstantno visoka inflacija sve više obezvređuje plate u Njemačkoj. U trećem kvartalu prihodi su bili nominalno veći za 2,3 odsto nego u isto vrijeme prošle godine, ali ih je rast potrošačkih cijena okrnjio za čak 8,4 odsto.

Prema daljim proračunima Saveznog zavoda za statistiku, to rezultira realnim padom zarada, kada se uračuna kretanje cijena, od 5,7 odsto. Ovo je najveći pad od početka praćenja statističkih podataka 2008. godine, objavio je zavod u utorak.

Već u prethodna tri kvartala su građani morali da se pomire sa padom realne vrijednosti zarada. Gubici su porasli sa -1,4 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine na -1,8 odsto na početku ove godine, i na -4,4 odsto u drugom kvartalu 2022.

Statistički, ovako dug period opadanja realnih zarada još nije zabilježen. U nominalnu zaradu su uključene bruto plate kao i posebne isplate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.