Božović: Inicijativa Otvoreni Balkan politički mrtva

Božović: Inicijativa Otvoreni Balkan politički mrtva

Analiza Ministarstva evropskih poslova pokazala je da Crna Gora uopšte ne treba da razmišlja o pristupanju inicijativi Otvoreni Balkan, kaže za Gradsku RTV ekonomski analitičar Mirza Mulešković. Urednica M portala Danica Nikolić, pak, smatra da će Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, uprkos negativnoj analizi, insistirati na Otvorenom Balkanu jer je iz tog razloga i formirana.

Analiza Ministarstva prepoznala je da je Crna Gora daleko ispred ostalih zemalja u regionu kada je riječ o evropskim integracijama, kazao je Mulešković i dodao da je u tom dokumentu jasno prepoznato da bi Otvoreni Balkan moga ugroziti put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

„Zabrinjava činjenica što je ova analiza kasnila mjesec dana. Ali, i šta se desilo nakon objavljivanja ove analize. Ne možemo da dovodimo u pitanje zvanična dokumenta ministarstva i moramo da ih uzmemo kao zvanične iskaze države i vodimo se tim analizama. Tako i predstavnici Vlade treba da se vode tom analizom koja nam je rekla da u ovom trenutku Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru”, ocijenio je Mulešković.

Vlada odlazećeg premijera Dritana Abazović postoji da bi Crnu Goru uvela u Otvoreni Balkan, kazala je Danica Nikolić. Podsjeća da su tu regionalnu inicijativu kreirali predsjednik Srbije i premijer Albanije zbog svojih poslovnih interesa, ali, kako kaže, i interesa kriminalnih grupa.

“Vidimo da se u analizi koju je radilo naše Ministarstvo evropskih poslova pominje taj dio u smislu ukidanja granica između država što pogoduje kriminalnim strukturama koje djeluju na ovim prostorima, kao i onome što su velikodržavne ambicije i Srbije i Albanije oduvijek na ovim prostorima”, kazala je Nikolić.

Nakon rezolucije Evropskog parlamenta, inicijativa Otvoreni Balkan može se smatrati politički mrtvom, smatra Balša Božović iz Regionalne akademije za razvoj demokratije.

“Ta inicijativa više ne postoji i to je svima potpuno jasno. Ona bi eventualno mogla da se prepakuje i da bude dio Berlinskog procesa. Međutim, ni to na samitu u Berlinu nije prihvaćeno. Ne mislim da ta inicijativa ima ikakvu budućnost”, ocijenio je Božović.

Sagovornici Gradske ističu da čak i američki zvaničnici koji su blagonaklono gledali na Otvoreni Balkan, sada šalju drugačije poruke i zaključuju da na nedavnim sastancima pojedinih političkih lidera iz Crne Gore sa specijalnim izaslanikom State departmanta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, ova inicijativa nije bila tema razgovora.

Izvor: Gradski portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.