Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Poslanik DF-a, Jovan Vučurović u emisiji “Okrugli sto – parlament u studiju” na Parlamentarnom programu poručio je da ukoliko se ne izglasaju sve četiri sudije Crna Gora ulazi u ”političku šizofreniju”.

“Ja sam htio da pozovem sa Javnog servisa i DPS, SDP, SD, Bošnjačku stranku da glasamo za sve četvoro kandidata za sudije Ustavnog suda jer doći ćemo u političku šizofreniju gdje čitava opozicija govori za ove ljude da su stručni, nijesu naveli nijedan argument da nisu kredibilni, a onda neće da glasaju”, kazao je Vučurović.

Ivan Mitrović, poslanik Demokratske partije socijalista, kazao je da nemju ništa protiv četvoro sudija.

“Nemamo ništa protiv četvoro sudija, nemamo protiv bilo koga ništa ako ispunjava uslove propisane konkursom imamo neslaganje sa načinom do kojih smo došli do četvoro sudija na plenumu. Ostavimo do 12. decembra šta će biti konkretni predlozi svih partija”, naveo je Mitrović.

Adnan Striković poslanik Socijaldemokratske partije, kazao je da stvari treba da vratimo na početak da otvorimo ozbiljan politički dijalog.

“Mislim da stvari treba da vratimo na početak da otvorimo ozbiljan politički dijalog. Mislim da je moguće da se završi za mjesec, mjesec i po da izaberemo 4 sudije Ustavnog suda i stvorimo uslove za vanredne parlamentarne izbore koji su potrebni i ultimativni u Crnoj Gori”, naveo je Striković.

Predsjednik i poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da treba da se izaberu sudije Ustavnog suda.

“Onda će se Ustavni sud odrediti da je ovaj Zakon o predsjedniku ustavan ili neustavan, da li je predsjednik prekršio Ustav ne predlažući mandatara i imaćemo rasplet koji je legalan”, naveo je Lekić.

On je naglasio da je “umjereni optimista” po pitanju rješavanja političke krize u Crnoj Gori.

Predstavnik pokreta “Evropa sad”, Andrej Milović poručuje međutim da se Ustav kako sada stvari stoje, posmatra kao jedan vid trgovine, te da se izlaz iz ove političke krize za sada ne vidi.

“Kada se budu ophodili prema onome što je stvarno Crna Gora, što predstavlja stub CG -to je Ustav i njene institucije, kada se ne bude s tim trgovalo, ja tebi jednog sudiju, ti meni četiri, lako će se dogovoriti”, navodi Milović.

A da je u pitanju politička trgovina kaže i advokat Veselin Radulović. Ističe i da izbor samo jednog sudije ne rješava problem te institucije.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.