Zelenska: Najmlađa djevojčica koju su silovali ruski okupatori imala je četri godine

Zelenska: Najmlađa djevojčica koju su silovali ruski okupatori imala je četri godine

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska je u posjeti Velikoj Britaniji i obratila se britanskom parlamentu.

 

Govor je započela upoređujući ukrajinsko sa iskustvom Britanaca u Drugom svjetskom ratu. Poručila je da su Britanci preživjeli vazdušne napade, koji su bili “identični onima koje Rusija sada koristi da baci Ukrajinu na koljena”.

“Svaki dan čujemo sirene. One su identične onima koje su slušale britanske generacije. Vi se niste predali i mi se nećemo predati. Ali pobjeda nije jedino što nam treba. Treba nam pravdu. Dolazim kod vas po pravdu”, poručila je.

“Rusi pokušavaju dane i noći Ukrajine pretvoriti u užas masovnim napadima raketama i dronovima”, rekla je Zelenska.

Dodala je da je više od 20 miliona Ukrajinaca ostalo bez struje, vode i grijanja zbog ruskih raketnih napada te da je Rusija “koristila sistematsko nasilje u mnogim okupiranim gradovima i selima u Ukrajini”.

“Najmlađa curica koju su silovali ruski okupatori imala je četri godine”

Kazala je da su identifikovane hiljade zločina ruskih snaga, uključujući seksualno nasilje.

“Najmlađa djevojčica koju su ruski okupatori silovali imala je četiri godine. Najstarija preživjela osoba imala je 85. To su žrtve”, rekla je Olena Zelenska.

Zelenska je tokom svog nastupa u Westminsteru pozvala svjetsku zajednicu da se ujedini i podrži formiranje posebnog suda na kojem bi Rusi odgovarali za zločine počinjene tokom invazije na Ukrajinu.

“Tražim od vas malu uslugu da postanete svjetski lider u naporima za pravdu”, naglasila je.

“Pravda nije potrebna samo Ukrajini, nego i cijelom svijetu kako se ne bi vladalo silom. Potrebna nam je pravda kako bi svijet mogao preživjeti”, zaključila je Zelenska.

Na završetku govora je dobila ovacije okupljenih zastupnika.

Izvor: Index hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.