Katarski zvaničnik tvrdi: Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo život tokom radova za Mundijal

Katarski zvaničnik tvrdi: Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo život tokom radova za Mundijal

Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo je život tokom radova na organizaciji Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, izjavio je katarski zvaničnik uključen u organizaciju prvenstva.

"Procjenjuje se da ih je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačne brojke... Ali i jedna smrt je smrt previše", rekao je generalni sekretar katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasljeđe Hasan al-Tavadi britanskim medijima.

Vrhovni komitet bio je zadužen za izgradnju stadiona i druge infrastrukture od kada je Katar dobio da bude domaćin prvenstva, a jedini podatak poznat do sada bio je da je 40 sezonskih radnika izgubilo život u periodu od 2014. do kraja 2021.

Prema podacima tog komiteta, 37 smrtnih slučaja nije bilo direktno vezano za sam posao, poput srčanih udara, dok su se tri smrti dogodile van radnog mjesta.

Katar je bio na udaru aktivista za ljudska prava, koji su tvrdili da sezonski radnici rade u lošim uslovima, na visokim pustinjskim temperaturama, kao i da su bili diskriminisani i da su imali problema sa isplatama i prekovremenim radom.

Za Svjetsko prvenstvo u Kataru izgrađeni su stadioni, metro linije i infrastruktura vrijedni 200 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.