Drakić: PKCG u posljednje dvije godine realizovala aktivnosti kako bi se prilagodila svojim članicama

Drakić: PKCG u posljednje dvije godine realizovala aktivnosti kako bi se prilagodila svojim članicama

Privredna komora Crne Gore (PKCG), u prilično kompleksnim okolnostima, kakve su bile u posljednje dvije godine, realizovala je različite aktivnosti i otpočela projekte kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja, kazala je predsjednica PKCG Nina Drakić koja je danas učestvovala u radu Generalne Skupštine Asocijacije balkanskih komora koja se održava u Nikoziji.

Domaćin skupa, kako je saopšteno, bila je Privredna komora Kipra, koja predsjedava ovoj asocijaciji u 2022. godini.

Predstavnici privrednih komora Balkana razgovarali su o regionalnoj saradnji, održivom razvoju, rješenjima za energetsku krizu i digitalnoj transformaciji poslovanja.

Drakić je, tokom izlaganja u okviru sesije “Kako olakšati poslovanje- Energetske perpsektive regiona”, istakla da je Privredna komora Crne Gore, u prilično kompleksnim okolnostima, kakve su bile u posljednje dvije godine, realizovala različite aktivnosti i otpočela projekte kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja.

“Pored stalnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje poslovnog ambijenta, u Komori radimo na prilagođavanju sopstvene strukture potrebama privrede u novim okolnostima. Aktivnosti koje su se našle u fokusu našeg rada u ovoj godini, a izvjesno da će tako biti i u 2023, odnose se digitalnu transformaciju i usmjeravanje ka cirkularnom i zelenom poslovanju”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, zdravstvena, a potom i ekonomska kriza, pokazale su da postoje rješenja koja istovremeno mogu pomoći u borbi protiv pandemije, ali i doprinijeti napretku ka održivom razvoju.

“Odgovor na sve veće izazove koje donose društvene, ekonomske i klimatske promjene daje zelena ekonomija, odnosno transformacija prema pametnom, inkluzivnom i održivom razvoju. Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznali smo u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija”, naglasila je Drakić.

Kada je riječ o energetskoj krizi, kako navodi, pored svih pitanja i izazova, kojih će izvjesno biti,, kako je ocijenila,  “jasno je da se moraju tražiti rješenja za energetsku sigurnost, stabilnost cijena i klimatsku neutralnost”.

“U tom pravcu, treba koristiti potencijal koji posjedujemo i ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, kroz kreiranje adekvatnog i stimulativnog zakonodavnog okvira”, istakla je ona.

Dodala je da se tim pitanjima u Komori posvećuje naročita pažnja, te da je ova institucija nedavno predložila Vladi set mjera podrške privredi, koje se u najvećoj mjeri odnose na energetiku sa ciljem, kako je istakla,  “da se stvore pretpostavke za pokretanje novog investicionog ciklusa odnosno izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno energiju Sunca”.

“Aktuelna situacija i vrijeme koje dolazi traži i tražiće od nas pravovremene i sveobuhvatne odgovore na stalne i nove izazove, što će zahtijevati u prvom redu snažnu koordinaciju privatnog i javnog sektora na svim nivoima. Naša obaveza je, posebno danas, da reagujemo brzo, pratimo i analiziramo, predviđamo i budemo partneri našim članicama u upravljanju promjenama”, zaključila je Drakić.

U radu današnje skupštine, kako su naveli iz PKCG, učestvovali su predstavnici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske. Predsjedavanje u narednoj godini preuzela je Privredna komora Grčke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.