U Hrvatskoj će se od januara rad nedjeljom plaćati 50 odsto više po satu

U Hrvatskoj će se od januara rad nedjeljom plaćati 50 odsto više po satu

Hrvatska vlast, poslodavci i sindikati dogovorili su se koliko će ubuduće biti plaćeni radnici nedjeljom.

Hrvatski ministar rada Marin Piletić predstavio je u ponedjeljak socijalnim partnerima zakonodavni okvir uređenja rada nedjeljom kojim se predlaže da se rad nedjeljom od 1. januara iduće godine za sve djelatnosti plaća 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu.

Piletić je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća rekao novinarima da će novim zakonskim rješenjem koje ove nedjelje ide u Vladu Hrvatske biti i limitiran broj nedjelja koje će radnici moći da odrade.

Napomenuo je da se rad u sektoru trgovine vrednuje Zakonom o trgovini, a za sve ostale djelatnosti Zakonom o radu. Novinarima je odgovorio da Zakon o trgovini u toj zemlji definše 16 radnih nedjelja godišnje dok Zakon o radu nalaže da jedna nedjelja mjesečno mora da bude neradna.

Satnica za rad nedjeljom prema konačnom prijedlogu plaćaće se 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu dok se sada takav rad plaća skuplje minimalno 30 posto a prosječno 37 posto.

Što se ostalih dodataka na platu tiče, prema riječima hrvatskog ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati tražili 100 postotno povećanje satnice za rad nedjeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljem povećanju.

Izvor: Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.