Đurović:  Drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda 12. decembra; Vukasnović Stanković: Vanredni izbori jedini izlaz

Đurović: Drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda 12. decembra; Vukasnović Stanković: Vanredni izbori jedini izlaz

Na kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović dogovoreno je da drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda bude odgođen za 12. decembar, a da se do tada da šansa dijalogu i dogovoru. Kako je saopštila predsjednica Skupštine na toj sjednici prva tačka dnevnog reda biće ponovljeno glasanje o Izmjenama zakona o predsjedniku.

Đurović je novinarima kazala da je ostavljen prostor od 12 dana za dogovor.

“Dobra je poruka da postoji raspoloženje da se sjedne za sto i da su pitanja koja su od značaja razmotre. Uslovi koje je ispostavio DPS ne znači da će biti prihvatljivi ostalim ali vjerujem da je pitanje kompromisa i da i jedna i druga strana moraju biti popustljivi sa svojim zahtjevima”, navela je Đurović, prenosi Rtcg.

Na narednoj sjednici Skupštine 12. decembra, kako kaže Đurović, prva tačka biće ponovno glasanje o izmjenama Zakona o predsjedniku.

“Dogovoreno je da tog dana bude i finalno glasanje oko postojećih kandidata za sudije Ustavnog suda”, poručila je Đurović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je za 12 decembar odgođeno glasanje o sudijama Ustavnog suda.

"I da se u tom vremenskom intervalu pruži šansa eventualnom dijalogu", kazao je Živković.

Kazao je da će se razgovarati o definisanju datuma vanrednih izbora i o povlačenju Zakona o predsjedniku, što je kako je ponovio, preduslov DPS-a za izbor sudija Ustavnog suda.

"Jedini izlaz je organizacija vanrednih parlamentarnih izbora na kojim bi Crna Gora dobila stabilnu Vladu", kazao je Živković i dodao da je potrebno definisati datum tih izbora.

Upitan da li to znači da DPS neće glasati ako se ne ispune zahtjevi, Živković je rekao da su njihovi zahtjevi jasni.

“Vidite i sami da ne možemo da nađemo rješenje jer imamo potpuno urušavanje institucionalnih kapaciteta. Kada odredimo datum parlamentarnih izbora i kada se povuče Zakon o predsjedniku možemo govorimo o tretmanu prema sudijama Ustavnog suda”, kazao je Živković.

Poslanica SDP-a Draginja Vukasnović Stanković kaže da je potreban dogovor unutar najmanje tri petine poslanika.

“Svaki drugi dogovor, posebno onaj unutar većine od 41 poslanika za nas je fingiranje dijaloga , manipoulacija i politička trgovina i SDP na to neće pristati”, poručila je Vuksanović Stanković.

Kaže i da je svakom građaninu jasno da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje.

“Od tih izbora upravo bježe oni koji su ostvarili većinu 30. avgusta 2020.”, navela je poslanica SDP-a i saopštila kako 2/3 građana podržava vanredne izbore.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.