Radulović: Blokada Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav; Martinović: U Ustavnom odboru sjede nekompetentni poslanici

Radulović: Blokada Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav; Martinović: U Ustavnom odboru sjede nekompetentni poslanici

Više od tri hiljade žalbi građana čeka presudu Ustavnog suda, saopšteno je na posljednjoj sjednici skupštinskog Ustavnog odbora. Ipak, poslanicima to ništa ne znači, jer, prema ocjeni sagovornika Gradske, ni sjutra na sjednici Skupštine, neće izabrati ni jednog sudiju te pravosudne institucije, za šta je potrebno 49 glasova. Razlog je što blokada Ustavnog suda odgovara svima, ističe pravnik Veselin Radulović.

“Gotovo je izvjesno da će se to desiti, ako uzmemo u obzir neozbiljnost, neodgovornost i ponašanje političara u prethodnom periodu.

Neodgovornost je svih političara u Crnoj Gori. Svi su u nekom momentu opstruirali i onemogućavali da dođe do izbora sudija Ustavnog suda i svu su u nekom momentu i kršili Ustav. Najprostije rečeno, blokada i nefunkcionalnost Ustavnog suda odgovara svima koji krše Ustav”, smatra Radulović.

I u vrijeme DPS-a, kao i tokom vlade Zdravka Krivokapića i sada Dritana Abazovića, vlast je kriva za blokadu pravosuđa, ističe pravnik Nikola Martinović, dodajući da političari moraju poštovati Ustavni sud Crne Gore.

“Ustavni sud u Crnoj Gori je mali sud u Strazburu. Riječ je o nekompetentnosti crnogorskih poslanika u našoj skupštini. U Ustavnom odboru imate ljude koji su potpuno nekompetentni. Misle i dalje da se sudija bira po političkoj podobnosti. Taj sudija mora da se bira po stručnosti, po integritetu, isto kao što ljekara ne birate koje je nacije”, pojašnjava Martinović.

Podsjeća da je izbor sudija Ustavnog suda najprije opstruirao GP URA, kada je njihova poslanica Suada Zoronjić bila uzdržana prilikom glasanja za svih 18 kandidata. Ustavni sud nije političko tijelo, poručuje Martinović, jer, objašnjava, treba da donese pravdu ne samo crnogorskim građanima, već i strancima.

“To nije pitanje ničijeg dogovora. To je obaveza poslanika da omoguće da sud funkcioniše. Neka se dogovore. Isto kao što se papa bira. Mogu kardinali da kažu, mi nećemo da izaberemo papu. Zaključani su. Nema izlaska dok ga ne izaberemo i očigledno je da mi imamo nekompetentne političare, u prvom redu one koji sada vrše vlast”, ističe Martinović.

Pravnik Radulović podsjeća da su u protekle dvije godine raspisana četiri konkursa za sudije Ustavnog suda. Njihov izbor opstruirali su političari, uslovljavajući jedni druge i nije jasno do kada će trajati takvo ponašanje, ističe Radulović.

“Svjedočimo mjesecima, godinama, neozbiljnom, a ja bih rekao i vrlo nekulturnom ponašanju političkih partija i njihovih lidera. I ova aktuelna vlada izabrana je u ovoj godini podrškom poslanika DPS-a, a to je opravdano time da se jedino na taj način može izabrati Ustavni sud, odblokirati pravosuđe, pa se to nije desilo. Ista ta vlada je potpisala temeljni ugovor sa istom argumentacijom, da je to jedini način da se dođe do izbora sudija Ustavnog suda, deblokade pravosuđa, pa se to nije desilo”, kazao je Radulović.

Ucjene su i dalje na stolu, pa DF traži da DPS podrži Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružićić za sudije, kako bi ponovo pokrenuli razgovor o Zakonu o predsjedniku.

Sa druge strane, DPS traži povlačenje tog akta iz skupštinske procedure i tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora, pa će, kako su najavili, podržati jednog kandidata za sudiju.

U toj partiji traže da glasanja sjutra ne bude, ali će konačna odluka o tome biti poznata nakon skupštinskog kolegijuma, koji je zakazan za 12 sati.

Izvor: gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.