Sjevernokorejski vođa ponovo u javnosti sa ćerkom

Sjevernokorejski vođa ponovo u javnosti sa ćerkom

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un ponovo je javnosti prikazao svoju ćerku, ovog puta u razgovoru sa raketnim naučnicima, pridajući joj više počasti sa titulama očeva "najvoljenija" ili "dragocjeno" dijete.

Ona je, kako se vjeruje, uzrasta samo oko deset godina ali nove slike produbljuju raspravu o tome da li se priprema za njegovog naslednika.
Ćerka za koju se vjeruje da je njegovo drugo dijete po imenu Džu Ae, prvo je predstavljena svijetu prošlog vikenda na snimcima državnih medija gdje se vidi kako posmatra lansiranje sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete prethodnog dana zajedno sa roditeljima i drugim zvaničnicima.

Ona je tada vidjena kako sa Kimom hoda dok ga drži za ruku pored velike rakete na lansirnom kamionu i kako gleda raketu kako polijeće.

Danas je sjevernokorjska novinska agencija KCNA pomenula drugi put, navodeći da se Kim slikao grupno sa naučnicima, zvaničnicima i drugim uključenim, kako je navedeno, u probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17.

KCNA je nju opisala ka Kimovo "najvoljenije" ili "dragocjeno" dijete što je veća titula od prethodnog opisa kao "voljeno" dijete, kako je prenijeto pri njenom prvom pojavljivanju 19. novembra.

Državni mediji su je prikazali u dugom crnom kaputu kako se drži pod ruku sa ocem dok poziraju za slikanje. Djevojčica liči na svoju majku Ri Sol Džu, koja nije bila prisutna na današnjim slikama, i izgledala je odraslije nego prilikom prvog javnog prikazivanja prije nedelju dana.

Stručnjak Karnegi fonda za medjunarodni mir Ankit Panda smatra da je upečatljivo što je ona prikazana pored oca dok joj odaju počast tehničari i naučnici uključeni u najnovije lansiranje ICBM rakete i da to podržava ideju da je to početak njenog pozicioniranja kao potencijalnog naslednika.

On je rekao da tu tezu potkrepljuje i to što državni mediji ističu ljubav oca prema njoj i to što su oba javna pojavljivanja bila u kontekstu strateškog nuklearnog oružja, najvažnijih odbambenih kapaciteta Sjeverne Koreje.

To po njegovom mišljenju ne izgleda slučajno i dodatno potrvrdjuje da se ona možda priprema za nasljednicu. Sjevernokorejski mediji nisu pominjali drugo dvoje djece koje se vjeruje da Kim ima.

Kim je treća generacija porodice koja vlada Sjevernom Korejom više od sedam decenija, njegov otac i deda su vladali prije nego što je on naslijedio vlast krajem 2011.

Državni mediji danas su takodje javili da je Kim nazvao raketu Hvasong-17 najmoćnijim strateškim oružjem na svijetu i da je rekao da je krajnji cilj zemlje da posjeduje "najmoćniju stratešku snagu na svijetu".

Stručnjaci kažu da je raketa Hvasong-17, severnokorejska raketa najdužeg dometa koja je projektovana da može da pogodi kopnene SAD, i dalje u razvoju.

BETA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.