Uprava policije o nestalih 200 kg kokaina u slučaju Krstović: Droga nije nestala, bila je pogrešna procjena ambalaže
Uprava policije Crne Gore

Uprava policije o nestalih 200 kg kokaina u slučaju Krstović: Droga nije nestala, bila je pogrešna procjena ambalaže

Povodom više navoda u medijima u vezi dokaznog materijala “187“, u kojima se osporava tačnost pronađene količine opojne droge, obzirom da je prvobitno saopšteno da je oduzeto oko 1,4 tone, a optužnicom predstavljeno da je u pitanju krijumčarenje 1,2 tone kokaina, radi tačnog informisanja javnosti oglasila se Uprava policije.

Iz Uprave policije su kazali da svim slučajevima pronalaska opojne droge policijski službenici na licu mjesta vrše preliminarnu hemijsku analizu, mjere bruto masu u cilju preliminarnog utvrđivanja vrsta opojne droge i količine.

Poručuju da se otvaranje dokaznog materijala, zbog eventualnih drugih vještačenja izbjegava.

Dodaju da preliminarna analize vrste i količine opojne droge služi samo kao osnovana sumnja da se radi o određenoj vrsti i količini droge.

“Naime, prva informacija da se radi o zaplijeni  oko 1,5 tone opojne droge kokaina zasniva se na preliminarnim hemijskim testovima i mjerenju bruto mase jednog pakovanja koji je pomnožen sa ukupnim brojem komada. Prilikom sastavljanja službene zabilješke izvršena je procjena, zbog važnosti i značaja akcije, da ukupna neto masa iznosi oko 1,4 tone, pretpostavljajući da se u svakom pakovanju nalazi samo jednoslojna plastična ambalaža, shodno dosadašnjem iskustvu.  Nijedno pakovanje nije otvoreno već su procjene rađene samo na osnovu pretpostavki“, pojasnili su iz UP-a.

Tačna masa i vrsta droga je određena kako navode tokom vještačenja.

Na licu mjesta dodaju da nije vršeno pojedinačno mjerenje svih pakovanja kako bi se izbjegla mogućnost kontaminacije.

“Forenzičkom centru Uprave policije je dokazni materijal dostavljen 7. septembra 2021. godine, a kojom prilikom je ulaz dokaznog materijala i sam proces mjerenja foto i video dokumentovan. Izvršeno je mjerenje 48 paketa u kojima se nalazilo 1205 pakovanja. Otvaranjem pojedinačnih pakovanja, koji su se sastojali od plastičnih kesa, sejlotep trake, plastične folije i nekoliko slojeva crne gume, zetečeno je više grupacija presovane praškaste materije bijele boje, koje po sebi imaju različit “logo“ i za pronađenu praškastu materiju je određena neto masa.

Ukupna neto masa koja nastala sabiranjem svih pojedinačnih neto masa iznosi 1206298,63 grama (1,2 tone) bijele praškaste materije – kokain, dok ukupna bruto masa, praškasta materija i ambalaža, iznosi 1478365 grama (1,4 tone)“, naglasili su iz UP-a.

Napomenuli su da ovo vještačenje nosi znak akreditacije, dok je bruto i neto masa mjerena na etaloniranim vagama, koje imaju dodijeljeni sertifikat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.