Otvaraju li se mogućnosti za izlazak iz političke krize: Ili Ustavni sud ili kolaps sistema
Skupština Crne Gore

Otvaraju li se mogućnosti za izlazak iz političke krize: Ili Ustavni sud ili kolaps sistema

Crnogorska javnost će u ponedjeljak znati da li ćemo ući u potpunu institucionalnu agoniju zbog blokade najznačajnijih državnih institucija, ili je moguće doći do političkog dogovora koji bi omogućio izlazak iz političke krize.

Svima je jasno da prvi korak za izlazak iz krize treba da bude izbor sudija Ustavnog suda, a to je tačka dnevnog reda skupštinskog zasjedanja koje će biti održano za dva dana.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević saopštio je juče da će DPS glasati za jednog sudiju Ustavnog suda ukoliko se odredi tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora i povuče "neustavni zakon o predsjedniku".

Upitan da li će DPS uvažiti preporuke u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda i potrebom da taj sud bude u potpunosti funkcionalan, ili će ostati pri stavu da sve treba vratiti na početak, on je odgovorio da ta partija ima konkretnu ponudu.

"DPS je spreman da bude vrlo konstruktivan i da izaberemo makar jednog sudiju, ali pod jasnim uslovima. Jedan uslov je da odredimo tačan datum vanrednih parlamentarnih izbora, a drugi da se povuče neustavni zakon o predsjedniku", rekao je Rakočević.

On je dodao da je to recept ukoliko je parlamentarna većina spremna da razgovara da državu izvuku iz krize.

"Spremni smo da to riješimo u ponedjeljak, ili, ako nam treba više vremena da dogovorimo ovo o čemu govorim, da odgodimo sjednicu parlamenta", saopštio je Rakočević.

On je istakao da bez preciznog datuma izbora i povlačenja Zakona o predsjedniku neće glasati za sudije Ustavnog suda.

"Ukoliko nam se odgovori na ove zahtjeve, glasaćemo za jednog sudiju Ustavnog suda, iako je proces izbora sudija na odboru bio vrlo netransparentan", naveo je Rakočević.

Na ponudu DPS-a odmah je stigao odgovor iz Demokratskog fronta, koji je saopštio jedan od lidera tog političkog saveza Milan Knežević.

"Ako je DPS spreman da glasa za jednog sudiju Ustavnog suda, onda do ponedjeljka može i za četvoro, jer nam je potreban funkcionalan Ustavni sud pošto se kao država nalazimo u institucionalnoj komi. Takođe, očekujemo da DPS povuče sve besmislene ustavne žalbe upućene Ustavnom sudu kojima se opstruira proglašenje rezultata lokalnih izbora. Već smo jednom saopštili: ako nemamo većinu za Zakon o predsjedniku, svakako da ćemo ići na prijevremene parlamentarne izbore", istakao je Knežević.

Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da će sugestija Venecijanske komisije možda konačno dozvati pameti DPS. Toj partiji su poručili da se okane destrukcije i konačno pokažu minimum odgovornosti prema građanima i potrebi da se obezbijedi puna funkcionalnost institucija.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", najviši funkcioneri Građanskog pokreta URA danas će razmotriti obje opcije koje se sada nalaze na stolu.

"U ovom trenutku stojimo iza onoga što smo već rekli o Zakonu o predsjedniku i naravno da smo dio parlamentarne većine. Danas ćemo se bliže upoznati sa svim ponuđenim opcijama, jer je naš primarni cilj rješavanje političke krize i deblokada institucija. Nadamo se da neće biti previše uslovljavanja i da je do dogovora moguće doći. Dogovor bi značio vraćanje na put evropskih integracija, a to je ono što želimo", kazao nam je visoki funkcioner koalicije "Crno na bijelo", koji je želio da ostane anoniman.

Dvije opcije su na stolu i ne može se govoriti o prevelikom približavanju stavova suprotstavljenih strana. Skoro da je sigurno da će pritisak Evropske unije i zapadnih partnera uroditi plodom, samo je pitanje kada. Svaki dan političke krize mnogo košta Crnu Goru, a najgori scenario je potpuna institucionalna agonija, koja bi nam i definitivno zatvorila vrata Evropske unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.