Prethodnu godinu obilježio rast broja ubistava žena koje su prijavile nasilje, institucije pasivne

CGO

Prethodnu godinu obilježio rast broja ubistava žena koje su prijavile nasilje, institucije pasivne

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.

“Na ugrožen položaj žena u crnogorskom društvu ukazuje i istraživanje CGO-a, iz oktobra 2022, prema kojem se među grupama najviše izloženima diskriminaciji pozicioniraju žene, a više od 86% ispitanika/ca smatra da je nasilje nad ženama u CG djelimično ili veoma prisutno”, poručuju iz CGO-a.

Prethodnu godinu obilježio je, istakli su, rast broja ubistava žena koje su prijavile nasilje, naglašena mizoginija i govor mržnje u javnom prostoru.

“Sve to je često pratila pasivnost institucija i izostanak prepoznavanja hitne potrebe da se reaguje i pruži djelotvorna podrška ženama”, poručuju iz CGO-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.