Ako ne bude retroaktivnih isplata – tužba
Foto: Pobjeda

Vlada dala saglasnost da kadar sa Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju prima uvećane zarade, advokatu profesora drago što se ministar prosvjete urazumio

Ako ne bude retroaktivnih isplata – tužba

Vlada je juče dala saglasnost da akademsko osoblje sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju dobije uvećanu zaradu, kao i njihove kolege/inice sa Univerziteta Crne Gore, koji je primaju od avgusta. Njima je, međutim, do danas bila uskraćena, jer je Ministarstvo prosvjete tumačilo da nemaju pravo na nju.

Advokat profesora Miloš Vukčević kaže Pobjedi da mu je drago što se ministar prosvjete Miomir Vojinović urazumio, jer su tom resoru slali nedavno opomenu i da će pokrenuti sudski postupak ako nastave da diskriminišu kadar na Cetinju. Upozoravali su ministra da ne izlaže državu troškovima. Vukčević kaže, da je sreće, Vlada je trebalo u startu da se saglasi sa pravilnikom o usklađivanju njihovih zarada, što je, međutim, tek uradila juče.

Upitan hoće li pokretati sudski spor, Vukčević dogovara da neće ukoliko profesori budu primali plate u skladu sa zakonom. Prvu uvećanu trebalo je da dobiju prvog avgusta, te kaže da sada treba da im se isplati retroaktivino i ono što nijesu primili – razliku.

- Vidjećemo hoće li sve to dobiti, što bi trebalo, Zakon ima veću snagu od Pravilnika – rekao je Vukčević.

Iz Ministarstva finansija najavili su Pobjedi da će danas odgovoriti na pitanja hoće li se profesorima isplatiti uvećanja koja nijesu primili od avgusta.

Građanska inicijativa ,,21. maj“ podnijela je nedavno državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete Miomira Vojinovića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer taj resor nije dao saglasnost da se uvećaju zarade profesorima na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Ministarstvo finansija bilo je opredijelilo novac za zarade profesora sa Cetinja, ali je Ministarstvo prosvjete taj proces u suštini stopiralo. Bili su stava da nemaju pravo na uvećanje zarade i izmijenjeni Zakon o zaradama u javnom sektoru tumačili tako da se odnosi samo na akademsko osoblje Univerziteta Crne Gore. Advokat profesora Vukčević im je govorio da to nigdje ne piše i da griješe. Objašnjavao je da su u aktu istaknuta univerzitetska zvanja, tipa – redovni profesor univerziteta, da to nije odrednica za radno mjesto, već da ta zvanja osoblje stiče na univerzitetima. Kao što ga je kadar sa Cetinja stekao na univerzitetima u regionu i Crnoj Gori. Advokat je isticao da se nikako u Zakonu ne može tumačiti da se izmjene samo odnose na Univerzitet Crne Gore, što je Pobjedi ranije potvrdila i inicijatorka izmjena akta u tom dijelu – poslanica Branka Bošnjak (PZP). Kazala je tada da se odnose na akademsko osoblje, da je Vlada osnivač UCG, kao i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, te da su profesori u pravu što ukazuju na diskriminaciju.

Profesori/ice doktori Sofija Kalezić, Adnan Čirgić, Andrijana Nikolić, Boban Batrićević i docenti dr Aleksandar Radoman, Milan Marković, Ethem Mandić je kadar ovog fakulteta koji od avgusta ne prima uvećane zarade. U obraćanju diplomatskim predstavnicima oni su nedavno naveli da su na udaru Ministarstva prosvjete. Kazali su da ih je, takođe, prethodna ministarka prosvjete Vesna Bratić diskriminisala na način što je u više navrata finansijski blokirala ovu ustanovu. Dalje su naveli da je takav tretman prema njima imao i bivši premijer Zdravko Krivokapić, te da se smjenom tog rukovodstva stanje nije promijenilo. Negodovali su što ministar Vojinović drugačije sagledava propis i poziva se na članove koji ne postoje.

- Ministar Vojinović koji je u javnosti do izbora u zvanje ministra bio poznat kao veliki promoter rusofilije, a očitim iskazima poštovanja prema politici Vladimira Putina, želi diskriminisati profesore FCJK samo zato što se ne uklapaju u njegove ideološke paradigme. Većina profesora FCJK prepoznati su javno kao veliki protivnici ruske agresije na Ukrajinu, ali i kao kritičari ruskoga i srpskoga miješanja u crnogorsku unutrašnju politiku. Smatramo da baš zbog takvih naših stavova ministar Vojinović otvoreno gazi zakone Crne Gore, svjesno izvršavajući svoju ideološku misiju koja mu je zacrtana u Beogradu i Moskvi - da uništi sve institucije koje se bave crnogorskom kulturom, jezikom i identitetom. Drugoga objašnjenja nemamo – naveli su oni, pored ostalog.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.