Merkel: Nisam mogla da utičem na Putina, više nisam imala snage

Merkel: Nisam mogla da utičem na Putina, više nisam imala snage

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je željela da sazove razgovore Evrope i ruskog predsjednika Vladimira Putina u godini prije vojnog napada na Ukrajinu, ali da nije bilo mogućnosti da utiče na ruskog lidera na kraju svog mandata.

Merkel je rekla „Špiglu“ da su ona i francuski predsjednik Emanuel Makron planirali da organizuju nezavisni format za razgovore Putina sa Evropskim savjetom 2021, što je bilo posljednje ljeto njenog mandata.

„Ali, više nisam imala snagu da to poguram, jer su svi znali: ona odlazi na jesen“, izjavila je nekadašnja kancelarka.

Ona se povukla iz politike posle 16 godina na vlasti u Njemačkoj, poslije izbora u septembru 2021. godine i nakon što je u decembru predala ovlašćenja Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske unije.

Prisjećajući se svoje posljednje posjete Moskvi u avgustu 2021, Merkelova, koja tečno govori ruski, rekla je „Špiglu“: „Osjećaj je bio jasan – u smislu političke moći, gotovi ste. Za Putina je važna samo moć“.

Komentarišući svoj odlazak sa političke scene, ona je rekla da je „došlo vrijeme za novi pristup“ jer njena vlada nije ostvarila napredak, ne samo u Ukrajini, nego i kada je riječ o sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

Izvor: Srna

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.