Bez prijava na oglas za predsjednika Vrhovnog suda: Niko neće u Vesninu fotelju

Bez prijava na oglas za predsjednika Vrhovnog suda: Niko neće u Vesninu fotelju

I poslednji oglas, koji je Sudski savjet raspisao prije petnaest dana za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, po svemu sudeći, imaće sličan epilog kao i prethodni, budući da zasad nema prijavljenih za to mjesto.

Zakonski rok za apliciranje kandidata zvanično se završava danas, a kako nam je potvrđeno u Sudskom savjetu, dosad nije bilo prijava.

Takođe, zainteresovanih nije bilo ni za popunjavanje mjesta predsjednika Privrednog suda, kao ni za prvog čovjeka Osnovnog suda u Kotoru. Sva tri upražnjena mjesta su u v.d. stanju.

– Javni oglasi za izbor predsjednika Vrhovnog suda CG, te izbor predsjednika Privrednog suda CG i Osnovnog suda u Kotoru objavljeni su u Sl. listu Crne Gore 9.11.2022. godine. Rok za podnošenje prijava na javne oglase je 15 dana od dana objavljivanja, što u ovim slučajevima znači da je posljednji dan za podnošenje prijava 24.11.2022. godine. A shodno ustaljenoj praksi uvijek se sačeka dan-dva, jer kandidati mogu podnijeti prijave i putem pošte. Do sada nije bilo prijava, odgovorili su za "Dan" iz Sudskog savjeta.

Posljednji pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda takođe je propao, a kandidati su bili sudije Apelacionog suda i Vrhovnog suda, Ana Vuković i Milenka Žižić, koje nijesu dobile potrebnu većinu.

– Na opštoj sjednici Vrhovnog suda, 17. marta ove godine, nije utvrđen kandidat za predsjednika te sudske instance jer nijedna od dvije kandidatkinje nije dobila potreban broj glasova, saopšteno je tada.

Žižić je tom prilikom dobila osam glasova, a Ana Vuković dva, uz šest nevažećih listića, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen i o tome je obaviješten Sudski savjet, koji je raspisao novi javni oglas.

Nekoliko neuspjelih pokušaja izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore većina pravnih stručnjaka opravdava lošim zakonskim rješenjima. Oni smatraju da je taj proces trebalo da sačeka usvajanje novog izmijenjenog Zakona o sudovima i Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Upravo pojedine norme pomenutih zakona regulišu ovu problematiku i izmjenama bi sam proces izbora bio mnogo jednostavniji.

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.