ASK: Zbog uvreda u Skupštini Crne Gore očekujemo izvinjenje Danijele Đurović

ASK: Zbog uvreda u Skupštini Crne Gore očekujemo izvinjenje Danijele Đurović

Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja.

“Iako nas ni Zakon o sprječavanju korupcije niti Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore ne obavezuju da prisustvujemo sjednicima Odbora za antikorupciju i sjednicama Skupštine na kojima se raspravlja o našim izvještajima o radu, do sada smo se uvijek odazivali na pozive iz zakonodavnog doma”, podsjetili su iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Oni su se golasili saopštenjem nakon što su napustili današnje zasijedanje parlamenta nakon grubih uvreda od poslanika PzP-a Branka Radulovića.

“Činili smo to uvjereni da smo tu kako bismo učvrstili institucionalne veze, osnažili partnerski odnos i bili jedni drugima oslonac u antikorupcijskom djelovanju. Prisustvo sjednicama predstavljalo je i čin naše odgovornosti i dubokog poštovanja prema građanima, Skupštini i instituciji koju predstavljamo.

Možemo da istrpimo da poslanici iznose politikantske kvalifikacije koje ne odgovaraju istini i da pobijaju navode koje su o našem djelovanju dali brojni međunarodni partneri, u prvom redu Evropska komisija, Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)”, saopštili su oni.

 Kako dodaju, mogu da istrpe i činjenicu da se među izabranim predstavnicima naroda niko nije odazvao našem više puta upućenom pozivu da posjeti Agenciju za sprječavanje korupcije, upozna se sa njenom organizacijom i funkcionisanjem.

“Možemo da istrpimo i to što većina poslanika, usko slijedeći svoje političke i partijske interese, i nisu pročitali naš Izvještaj o radu za 2021. godinu.

Međutim, ono što ne možemo i nećemo da trpimo su brutalne neistine i lične uvrede, nedostojne Skupštine i neprimjerene zvaničnoj i javnoj komunikaciji, kojima smo bili izloženi prilikom današnje posjete od strane uigranog tandema koji čine Branko Radulović i Branka Bošnjak”, navodi se u saopštenju.

Umjesto da, kako kažu, Radulović pokaže lični i profesionalni integritet i izuzme se iz rasprave, imajući u vidu broj i ozbiljnost postupaka koji se pred Agencijom vode protiv članova njegove porodice, on je, gazeći pristojnost, preuzeo ulogu osvetnika iz zasjede, u čemu je dobio svesrdnu podršku predsjedavajuće Bošnjak.

“Zbog njihovog ponašanja, tražimo javno izvinjenje predsjednice Skupštine, jer smo kao njihovi gosti, u vrijeme obavljanja službene dužnosti, u instituciji koja bi trebalo da bude dom svih građana, bili suočeni sa najprizemnijim klevetama i drskim pokušajima omalovažavanja, o čemu obavijestiti i naše međunarodne partnere”, poručuju iz ASK.

Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekuju da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja.

“U suprotnom, doživjećemo to kao očigledan primjer urušavanja ugleda Skupštine Crne Gore, u kome nemamo namjeru da učestvujemo”, poručili su iz ASK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.