Roditelji učenika bojkotuju nastavu u Kolašinu: Prekid nastave dok se ne riješi problem sa grijanjem
Ilustracija

Roditelji učenika bojkotuju nastavu u Kolašinu: Prekid nastave dok se ne riješi problem sa grijanjem

Roditelji učenika OŠ "Risto Manojlović" juče su u holu škole održali protest jer njihova djeca od početka sedmice prate nastavu u učionicima koje nemaju grijanje. Roditelji zahtijevaju da se riješi problem sa grijanjem, inače neće slati djecu na nastavu. Traže urgentnu nabavku određenih količina mazuta, neophodnih za zagrijavanje učionica, ali i dugoročno rješavanje problema grijanja u osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi, kako i u vrtiću. Nakon protesta, održan je sastanak tima za djelovanje u kriznim situacijama, a zatim i vanredna sjednica Nastavničkog vijeća, kojoj su prisustvovali svi članovi. Nastavničko vijeće je donijelo odluku da podrži roditelje i da se nastava ne izvodi u neadekvatnim uslovima rada. Više škola na sjeveru i u Podgorici imaju isti prolem zbog kašnjenja isporuke energenata za ovu zimsku sezonu.

Predsjednica Savjeta roditelja Milena Vlahović kazala je da problemi sa grijanjem u tri kolašinske škole i vrtiću postoje od 2011. godine i da roditelji više ne mogu da šalju djecu u hladne učionice.

"Dešavalo se i prethodnih godina da se obustavi grijanje i djeca se apsolutno smrzavaju. Od juče bojkotujemo nastavu. Svake godine se dešava da je tokom hladnih dana grijanje nedovoljno, bez obzira na pokušaje škole da racionalizuju i griju po jedan ili nekoliko sati, kako bi uštedjeli. Dešavali su se periodi kad grijanja nije uopšte bilo. Prije nekoliko godina djeca su u decembru dvadesetak dana bila u školi bez grijanja. Godinama Savjet roditelja piše ministarstvu, ali sada smo odlučili da protestom skrenemo pažnju na ogroman problem koji imaju kolašinske osnovna, srednja, muzička škola i vrtić, to jest djeca i oko 140 zaposlenih u tim ustanovama", navela je Vlahović.

Ona kaže da je određeni broj roditelja kazao da neće slati djecu u školu.

"Savjet nije odlučio o daljim koracima, najveći dio roditelja nije juče poslao djecu u školu", saopštila je Vlahović.

Direktorica škole Nataša Peković kazala je da ne postoje ni minimalni uslovi za rad u školi.

"Ne mogu drugačije nego da se solidarišem sa roditeljima kao direktorica i kao roditelj. U školi je temperatura vazduha osam stepeni, te nema minimalnih uslova za rad. Imali smo najave da će prošle sedmice stići lož ulje, ali se to nije dogodilo. Ono što je bilo do nas, mi smo uradili, raspisali smo tender, a za sve to je potrebno vrijeme", navela je Peković.

Nastavničko vijeće je saopštilo da su prosvjetni radnici, kao i mnogo puta do sada, bili na visini zadatka, jer se prvi put ne dešava da rade u izuzetno otežanim uslovima rada.

"Poštujući principe i odredbe Konvencije o pravima djeteta, čija je potpisnica država Crna Gora, a odnose se na prava djeteta na obrazovanje, a djelujući u skladu sa najboljim interesima djeteta, odlučili smo da se nastava ne izvodi u neadekvatnim uslovima rada", navode oni.

Nastavničko vijeće, na ovoj sjednici, jednoglasno je donijelo odluku da se solidariše sa zahtjevima roditelja, izrečenim na protestima.

Oni zahtijevaju da se riješi problem sa grijanjem, u protivnom, roditelji neće slati djecu na nastavu.

"Jedini prihvatljiv vid nastave je nastava u učionici – prelazak na onlajn nastavu je kategorično odbijen. Ukoliko do ponedjeljka, 28. novembra, problem sa grijanjem ne bude riješen, Nastavničko vijeće će ponovo zasijedati i donijeti nove odluke u skladu sa situacijom. Donesene odluke su i način da sačuvamo profesionalno i ljudsko dostojanstvo svih zaposlenih, a prije svega, vodeći računa o najboljem interesu djece", poručuje Nastavničko vijeće JU OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina.

Ministarstvo loše planiralo

Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić ocijenio je da su problemi sa nabavkom energenata za obrazovne ustanove nastali zbog lošeg planiranja sredstava od strane Ministarstva prosvjete, ali otežavajuće okolnosti su bile i rebalans budžeta, kao i sajber-napadi koji su usporili proceduru.

"Poseban problem su i loša zakonska rješenja. Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela je krejam 2021. godine postupak javne nabavke energenata za potrebe državnih organa, među kojima je i Ministarstvo prosvjete, i ugovor za predmetnu nabavku je zaključen 3. decembra na period od godinu dana, a Ministarstvo prosvjete se već poslije tri mjeseca obratilo tražeći aneks ugovora zbog utrošenih količina i sredstava po predmetnom ugovoru. Ministarstvo prosvjete je loše planiralo svoje potrebe na godišnjem nivou, pa je Ministarstvo finansija obezbijedilo nedovoljna sredstva za period od godinu dana. Uprava je pokrenula postupak nabavke poštujući sve procedure i rokove u skladu sa zakonom, a na osnovu sredstava obezbijeđenih u budžetu i nije dužna da se stara o tome da li neka institucija ima dovoljno sredstava", ističe Đurišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.