EP: Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja
Foto: Twitter

EP: Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja i u drugom amandmanu izrazili zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori. Pozvali su EU da, između ostalog, ispuni obaveze prema Zapadnom Balkanu i da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje poglavlja.

U drugom amandmanu usvojenom na plenarnoj sjednici, kako prenosi Europe Western Balkans, EP je „izrazio zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori, koja je već imala i ima negativne posljedice na put zemlje ka EU. U rezoluciji se dalje podsjeća da je vladavina prava ključna za proces evropskih integracija i da zakonodavstvo zemlje mora biti u potpunosti usklađeno sa njenim ustavom.

"Crnoj Gori, koja se smatra predvodnikom u procesu pridruživanja EU, treba dati završna mjerila za pregovaračka poglavlja kako bi se ubrzalo pristupanje zemlje", navodi se u drugom amandmanu, prenosi Rtcg.

Autor rezolucije, poslanik Tonino Picula, kazao je da je Evropski parlament uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese“, kazao je Picula.

Rezoluciju su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.