Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste
Ilustracija

Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste

Državna Duma Rusije usvojila je danas u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promjene pola u Rusiji.

Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloljetnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Advokati i aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminisati svako javno pominjanje LGBT osoba kao fenomena.

Dokument predviđa zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i bioskopu. Zakon takođe zabranjuje pozivanje tinejdžera na promjenu pola na internetu, medijima, knjigama, audiovizuelnim uslugama, filmovima i reklamama.

Zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promoviše netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

Državna duma je podržala normu prema kojoj će organizacija koju ovlasti vlada biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija. Rusko medijsko regulatorno tijelo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje sajtova koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava i aktivisti koji rade sa LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stepen svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno uticati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u cjelini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.