Nivo Morače za šest dana porastao deset metara

Nivo Morače za šest dana porastao deset metara

Prethodnih dana u Crnoj Gori zabilježen je nagli porast svih vodostaja, kazao je hidrolog Golub Ćulafić i dodao da ipak nijesu oboreni rekordi iz 2010.

“U odnosu na juče Morača je porasla za metar, takav trend se bilježi na skoro svim hidrološkim stanicama”, kazao je Ćulafić u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da je sadašnji nivo vodostaja uobičajen za ovo doba godine.

“Ali nije uobičajeno da ovako naglo se pojavljuju ove vrijednosti, jer Morača je za 10 metara porasla u pet do šest dana”, naveo je Ćulafić i dodao da je problem intenzitet padavina.

Maksimalan vodostaj Morače, je kako ističe, 1.226 cm, a sadašnji nivo se dosta probližio tom rekordu.

“Vodostaji svih rijeka su u blagom porastu, raste i novo Skadarskog jezera, ali je i dalje daleko ispod vrijednosti iz 2010.”, kazao je Ćulafić.

Kaže da je dobro što se za naredna dva dana najavljuje prestanak padavina, pa se očekuje i pad nivoa vodostaja na rijekama, dok će Skadarsko jezero i dalje rasti.

“Ne smijemo ništa da prepuštamo slučaju i stanovnici moraju da shvate da smo svi na istom zadatku”, zaključio je Ćulafić.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.