Radulović: Državni organi zakazali ako su prihvatali prijave prebivališta onima koji ne ispunjavaju uslove

Radulović: Državni organi zakazali ako su prihvatali prijave prebivališta onima koji ne ispunjavaju uslove

U slučaju izbora u Šavniku državni organi su zakazali ako su prihvatali prijave prebivališta licima koja nijesu ispunjavala uslove, to jeste, koja se nijesu nastanila u opštini gdje su podnijela prijavu sa namjerom da tu stalno žive, koja nije središte njihovih životnih aktivnosti i sa kojom nemaju trajnu povezanost, ocijenio je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović.

On je rekao da je prebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojim ima trajnu povezanost.

“Ranije je, prije odlučivanja o zahtjevu za prijavu prebivališta, vršena provjera kojom se utvrđivalo da li se lice koje je podnijelo prijavu nastanilo u mjestu gdje prijavljuje prebivalište sa namjerom da tu stalno živi. U slučaju kada se utvrdi da ti uslovi nijesu ispunjeni, zahtjev za prijavu prebivališta se odbijao. Očigledno je da u slučaju sumnji u tzv. izborni inžinjering takve provjere nijesu vršene i zahtjevi za promjenu prebivališta su prihvaćani bez izuzetka”, kazao je Radulović.

Kako je upozorio, to je, uz odsustvo tzv. rezidencijalnog uslova koji je Ustavni sud ukinuo u novembru 2020. godine, dovelo do brojnih promjena prebivališta prije održavanja izbora.

“Što ukazuje na sumnje da su te promjene motivisane namjerom da se glasa na izborima u opštini gdje se prijavljuje prebivalište. Formalno-pravno, sva lica kojima je prihvaćena prijava prebivališta u nekoj opštini imaju pravo i da glasaju na lokalnim izborima u toj opštini. Država, odnosno nadležni organi su u obavezi da tim licima omoguće da to svoje pravo ostvare. Neprihvatljivo je da pojedinci ili grupe odlučuju ko ima ili nema pravo glasa i da sedmicama onemogućavaju održavanje izbora”, kaže naš sagovornik.

Kako ukazuje, u slučaju izbora u Šavniku državni organi su zakazali prvo ako su prihvatali prijave prebivališta licima koja nijesu ispunjavala uslove, odnosno koja se nijesu nastanila u opštini gdje su podnijela prijavu sa namjerom da tu stalno žive, koja nije središte njihovih životnih aktivnosti i sa kojom nemaju trajnu povezanost.

“Nakon toga, državni organi zakazali su i konstantnim propuštanjem da svim licima koja imaju biračko pravo omoguće da to svoje pravo ostvare. Sve navedeno ukazuje na ozbiljnu nesposobnost institucija da obezbijede primjenu zakona, uz zabrinjavajuće odsustvo bilo kakve odgovornosti kako na strani onih koji krše zakon, tako posebno i na strani onih koji su dužni da obezbijede njegovo sprovođenje, ali to ne čine”, zaključio je Radulović.

Izvor: RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.