Abazović na Globalnom forumu Alijanse civilizacija UN-a

Abazović na Globalnom forumu Alijanse civilizacija UN-a

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović učestvuje danas na Devetom Globalnom forumu Alijanse civilizacija (UNAOC) u Fesu.

Abazovića su na Forumu u Fesu dočekali ministar vanjskih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita i visoki predstavnik UNAOC i bivši ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos.

Alijansa okuplja globalnu mrežu partnera u cilju unapređenja multikulturalnih veza između različitih etniciteta i zajednica. Primarna misija UNAOC jeste postizanje kolektivne političke volje i mobilizacija raspoloživih resursa za osnaživanje međukulturalnog dijaloga i saradnje između zemalja, naroda i zajednica, kako bi se prevenirali konflikti i promovisala socijalna kohezija.

Deveti Globalni forum Alijanse civilizacija, koji se održava u Fesu, nosi naziv "Prema Alijansi mira: živjeći zajedno kao jedno čovječanstvo" i okuplja delegacije zemalja članica Grupe prijatelja UNAOC koje će tretirati teme od globalnog značaja - od nasilnog ekstremizma, terorizma i govora mržnje na internetu do uloge vjerskih lidera, žena i mladih, obrazovanja i revitalizovanog multilateralizma u aktuelnom trenutku.

Učešće Crne Gore ns 9. Globalnom forumu Alijanse civilizacija predstavlja, kako je saopšteno iz premiejrovog kabineta, još jednu ilustraciju posvećenosti i značaja koji Crna Gora pridaje vrijednostima međunarodnog mira i bezbjednosti, zajedništva, solidarnosti i tolerancije, ali i tretiranju izazova i fenomena kao što su nasilni ekstremizam, terorizam i govor mržnje.

Na pomenutom Forumu Crna Gora se promoviše kao kredibilni činilac regionalnih i međunarodnih odnosa, ali i privržen promoter multilateralizma, snažnijeg i ujedinjenog globalnog djelovanja - saopšteno je.

Pored brojnih delegacija iz svijeta, na pomenutom Forumu učestvuju i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i brojni ministri vanjskih poslova, poput Turske, Španije, Saudijske Arabije, Luksemburga, Portugala, ali i predstavnici preko 40 zemalja svijeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.