Italijanski grad nudi 30.000 eura da živite u njemu, a za te pare možete da kupite i više od jedne kuće

Italijanski grad nudi 30.000 eura da živite u njemu, a za te pare možete da kupite i više od jedne kuće

Na jugu Italije postoji gradić čiji čelinici nude 30.000 eura onima koji bi kupili kuću i nastanili se u centru. Ideja je nastala sa ciljem da se ulice ožive, a velikodušna ponuda čak pokriva i renoviranje starih objekata za stanovanje, piše N1.

Gradovi širom Italije svakodnevno smišljaju nove ideje kako bi privukli nove stanovnike u svoje gradove: od prodaje trošnih kuća za bagatelnu cijenu do pristupačnih kuća spremnih za useljenje.

Živopisni grad Presiće je poslednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat. Ljudima koji su voljni da kupe i usele se u prazne stambene objekete plaća se do 30.000 eura.

Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahtjeva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno naznačeni od strane gradskih vlasti i izgrađeni su prije 1991. godine. Cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu, što znači da svaka od njih može takođe biti kupljena za manje od ponuđenog iznosa novca.

Kako navode nadležni, 25.000 eura trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno renovira.

Finansije koje je grad dobio spajanjem sa manjom susjednom zajednicom još neko vrijeme neće biti iscrpljene, tako da grad može da nastavi sa projektom još nekoliko godina.

Presiće ima oko 9.000 stanovnika, a oko polovina njih živi u užem gradskom jezgru.

Kao i druge jeftine nekretnine u Italiji, ove kuće su prije izvesnog vremena napustili njihovi prvobitni vlasnici. Pored cijene, atraktivna je i lokacija, jer se grad nalazi na jugu Italije u blizini pješčanih plaža i tirkiznog mora. Gradski zvaničnici se nadaju da će ova ponuda udahnuti novi život gradu, jer se njegovo stanovništvo iz godine u godinu smanjuje.

„U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo da vidimo nove stanovnike“, izjavio je za CNN gradski vjećnik Alfredo Palese. Sramota je vidjeti kako se naš stari grad, pun istorije, prelijepe arhitekture i umjetnosti, polako prazni“, dodao je on.

Ovo nije jedini plan kojim žele da privuku nove stanovnike u grad. Između ostalog, nove poslovne djelatnosti se oporezuju manje, a porodice sa djecom dobijaju dečiji dodatak.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.