"Bigović „ušao u proceduru“, Vukotić obezbjeđivao medijsku podršku"

Prije više od godinu dana Dritan Abazović, sada odlazeći premijer, a u to vrijeme potpredsjednik Vlade Zdravka Krivokapića i koordinator svih službi bezbjednosti, u spuškom zatvoru je posjetio Ljuba Bigovića, osuđenog zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, prenosi M portal.

O Abazovićevom susretu sa Bigovićem javnost je upoznala poslanica Demokrata Zdenka Popović, ne pominjući ime osuđenika, ali su mediji brzo došli do informacije da je riječ o Bigoviću.

Uslijedio je „rat“ saopštenjima Abazovićeve partije URA i Demokrata, a na jednoj od svojih konferencija za medije Abazović je kazao da je on posjetio „visokopozicioniranog kriminalca u Spužu povodom jako važnog slučaja koji neko želi da opstruira.

"Dobio sam pismo. To je u cilju jednog velikog predmeta. Vjerovatno je to i želja. Ako se predmet bude upropastio ja ću reći sve detalje”.

Nakon toga je „Vijestima“, povodom medijskih navoda da je riječ o susretu sa Bigovićem, kazao da je„sprovedena sinhronizovana akcija u pokušaju da se uništi najznačajnija istraga koju vodi tužilaštvo - istraga ubistva urednika Dana Duška Jovanovića.

Kako piše M portal, sada je svima jasno ko su pojedinci među političarima, novinarima i ostalima koji rade za mafiju, a ne za javni interes, niti se bore za istinu. Ovim nisu samo ugrozili istragu ubistva koje Crnu Goru opterećuje duže od deceniju i po, nego i živote svih koji su uključeni u istragu na bilo koji način”, optužujući Demokrate da žele da opstruiraju istragu ubistva vlasnika i direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića.

Od tada do danas ništa se nije dogodilo, a javnost nikada nije dobila odgovore na pitanja ko je sudija koji je Abazoviću izdao dozvolu da posjeti Bigovića i da li je Abazović nakon posjete predao Tužilaštvu službenu zabilješku o razgovoru sa osuđenikom.

Kako je nedavno pisao portal „Standard“ Bigović je, nakon posjete Abazovića, dva puta sprovođen iz spuškog zatvora u Tužilaštvo kako bi dao iskaz o organizatorima ubistva policijskog starješine Slavoljuba Šćekića, ali i ubistva bivšeg urednika Dana Duška Jovanovića. Bigović je, prema saznanjima „Standarda“, oba puta odbio da komentariše bilo šta u vezi ova dva ubistva.

Tačan datum kada je Abazović razgovarao sa Bigovićem nije zvanično poznat, kao ni vrijeme kada je Ljubo Bigović poslao pismo na osnovu kojeg ga je Abazović posjetio. Mediji su prvi put taj susret pomenuli 15. oktobra 2021. godine, Demokrate dan ili dva ranije, ali se iz reagovanja Danila Šaranovića (Demokrate) od 15. oktobra prošle godine može zaključiti da je Abazović posjetio Bigovića nekoliko mjeseci ranije.

Naime, odgovarajući na optužbe iz URE da „Demokrate i Medojević rade sve da ne bude riješeno ubistvo Duška Jovanovića“, Šaranović je o Abazovićem odlasku u Spuž između ostalog kazao „... o čemu bruji mala Crna Gora već mjesecima i što je poznato velikom broju ljudi...“. Takođe, iz niza pitanja koja je poslanica Demokrata Zdenka Popović postavila Abazoviću u saopštenju od 16. oktobra 2021. godine, jasno je da se susret dogodio pola godine ranije, otprilike u martu ili aprilu prošle godine, te da je dozvolu za Abazovićevu posjetu vjerovatno potpisao sudija Boris Savić.

Međutim, sudeći prema SKY ECC komunikaciji, vođenoj sredinom februara 2021. godine, između danas pokojnog vođe organizovane kriminalne grupe „Škaljari“ Jovana Vukotića i Saše Borete, koji je zajedno sa Bigovićem osuđen zbog ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, razgovor Abazovića i Bigovića dio je duže pripremanog plana Škaljaraca, u kojem su Abazović i bivši premijer Krivokapić, svjesno ili nesvjesno, aktivno učestvovali.

Saopštavali su da su „ponovo pokrenuli istragu o ubistvu Duška Jovanovića“, mada je pokretanje istraga posao tužilaštava, a ne Vlade.

Saša Boreta, bez obzira na to što je već godinama u zatvoru, i dalje važi za stvarnog vođu organizovane kriminalne grupe „Budvanska“, ogranka OKG „Škaljari“.

Osim sa Boretom, kroz SKY ECC komunikaciju Vukotić o ovoj temi razgovara i sa osobom koja je pojavljuje pod šifrom JJAFET. Identitet te osobe je, prema saznanjima M portala, poznat Specijalnom državnom tužilaštvu. Iz poruka koje Vukotić prenosi Boreti i drugoj osobi, može se zaključiti da Bigović na Vukotićev podsticaj pokreće priču o ubistvu Duška Jovanovića, uz medijsku potporu koju će obezbijediti vođa Škaljaraca, ali i uz političku podršku tadašnje vlasti koju će, preko aktuelnog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, obezbijediti upravo Vukotić.

Cilj čitave akcije je, kako Vukotić kaže, „zalivaditi ovu trojicu“ – bivše visoke funkcionere crnogorskih službi bezbjednosti Zorana Lazovića, Duška Golubovića i izvjesnog Ivana.

2

Iz razgovora Vukotića sa Boretom može se zaključiti da Vukotić ima komunikaciju sa najmanje dvojicom službenika srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA). On 14. februara 2021. godine u 14 sati i 40 minuta piše Boreti „Brate stalno mi poručuju da ništa ne radimo. Iz službe srpske dvoje ljudi. Jedan bio kod Veljka jedan kod Goksija. Neki pa mi pisali. Obojica različito. Da će sve da ih pohapse. Evo vdjećemo ovih dana“.

SKY ECC komunikacije koje je M portal ranije objavljivao pokazale su da vrh OKG „Škaljari“još od kraja decembra 2020. godine nestrpljivo iščekuje smjene u crnogorskim službama bezbjednosti, planira kadrovanje i neskriveno vrši politički uticaj.Polovinom februara 2021. godine, kada Vukotić i Boreta razgovaraju, a Bigović počinje akciju, već je sasvim izvjesno da je pitanje dana kada će se smjene desiti. Vukotićeve poruke Boreti i drugom sagovorniku pokazuju da je o tome bio detaljno informisan.

15. februara u podne Vukotić piše Boreti „Krivi ulazi u mašinu sad smo se čuli malo sam ga napeo da pokrene ono za Duška Jovanovića. Nikome ne pričam samo tebi pa kad krene da pratimo to sa medijima i sad ću vidjeti ja da pojačam to“.

„Krivi“ je nadimak kojim Vukotić oslovljava Bigovića, zbog problema koje ima sa lijevom nogom.

1

Istog dana u 17 sati i 24 minuta, Vukotić ponavlja Boreti poruku „Nego da ti javim mada dogovor je da niko ne zna. Ti da znaš. Krivi će da počne ono sad. Da znaš. Neću ga zvati na signal više uopšte. Mada nismo o tome ni pričali. Pomenuće i tu bagru. Evo zna on to. Danas mi samo javio da se nećemo čujati... da, da, ključno, nego što... Da ne pomisle da ga ja guram. Da, biće haos. Ja sam mislio da pričam sa Milom Božovićem da to podrže. Ali mi Krivi reče nikome ne pričaj samo prati medije. Da ih guram. To ću gurati tu imamo sad linkove najjače“.

Malo iza ponoći, 16. februara 2021. godine, Jovan Vukotić piše osobi pod šifrom „JJAFET“: „Ljubo ulazi u proceduru danas mi kaže da se ne čujemo neko vrijeme da ne bi pomislili da sam ga ja nagovorio. Kaže nikome ništa samo pazi što treba i prati ako bude trebalo medijski ako zakoči. Mislim da ova dva dana će da napadne. Profu sam rekao samo... Ovo će biti haos opšti. Mora da zalivadi ovu trojicu Lazovića, Golub i Ivana. Još malo je trebao pričekati možda 15 dana pa da ih maknu“.

Tačno kako je Vukotić i najavio u ovoj prepisci, 15 dana kasnije, 1. marta 2021. godine, smijenjeni su svi dotadašnji pomoćnici direktora Uprave policije, među kojima je bio i Zoran Lazović.O smjenama u vrhu policije, Vukotića je obavijestila novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović, o čemu je M portal takođe ranije pisao.

Hronološki, dešavanja prije i nakon ovog razgovora Vukotića sa Boretom i drugom osobom o Bigovićevim aktivnostima, poklapaju se sa vremenskim okvirom koji su Demokrate više puta javno predočile. Bigović je „ušao u proceduru“, odnosno poslao pismo u drugoj polovini februara 2021. godine, Abazović je sa njim razgovarao u martu ili aprilu, a 27. maja, na 17. godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, Zdravko Krivokapić je saopštio da je „Vlada obnovila istragu“. Zvanično nikada nije saopšteno da li je Bigoviću nuđen status svjedoka-saradnika, ali je na tu mogućnost reagovala sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, Slavica Šćekić.

“U slučaju da SDT, nasjedne i odredi Bigovića za zaštićenog svjedoka u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, ja imam obavezu da javno kažem, da se radi o organizatoru ubistva moga brata Slavoljuba, i da je to lažni, prevarantski svjedok, koji hoće da se dokopa slobode, pošto – poto.

Podsjećanja radi, Bigović je više puta pokušavao da se dokopa slobode, sa lažnim ljekarskim nalazima o tobožnjoj smrtonosnoj bolesti, od koje 17 godina umire, a nikako da umre. Bigović je nudio jemstvo od milion evra u zamjenu za slobodu. Ja sumnjam da se radi o Bigoviću. Ako se moja sumnja obistini, onda se radi o velikoj prevari i igri premijera Abazovića, koji je Bigovića predložio za zaštićenog svjedoka.

Podsjećanja radi, Abazović je o tome razgovarao sa Bigovićem, odlazeći kod njega u zatvor. Određivanje Bigovića za zaštićenog svjedoka, znači samo jedno, da će ga osloboditi od kazne. Pustiće ga na slobodu. Zamislite samo, planiraju da puste na slobodu ubicu policajca, koji je branio državu od mafije i kriminalaca!!! Ako se ova moja sumnja obistini, odgovornost za sva dešavanja nakon toga, snosiće isključivo Abazović”, napisala je tada Slavica Šćekić.

Izvor: M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.