Knežević: Spremni smo da razgovaramo o Zakonu o predsjedniku ako Đukanović da mandat Lekiću
Sjednica Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Knežević: Spremni smo da razgovaramo o Zakonu o predsjedniku ako Đukanović da mandat Lekiću

Ustavni odbor podržao je predlog da se pokrene postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Za takav predlog glasalo je sedam poslanika vlasti, dok sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicije.

Presjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da je sastavni dio neustavnog postupanja činjenica da se predsjednik pozvao na potrebu da poslanici podnesu 41 potpis, a Ustav Crne Gore, kako kaže, ne poznaje takvu kategoriju.

“Tako je nemoguće prihvatiti takav argument predsjednika. Prilikom davanja mandata Abazoviću, Abazović nije imao podršku 41 poslanika. Upravo za to i služi rok od 90 dana u kojem se obezbjeđuje većinska podrška. Predsjednik je po Ustavu obavezan da predloži mandatara. Nepredlaganje mandatara je neustavno”, kazala je Kordić i dodala da je Đukanović povrijedio Ustav.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da su spremni da razgovaraju o Zakonu o predsjedniku ako Đukanović da mandat Miodragu Lekiću.

“Ako Lekić nema podršku 41 poslanika, skraćujemo mandat Skupštini i idemo na izbore. Ali je neophodno da provjerimo to, ako oni tvrde da imaju većinu nek daju mandat Lekiću a mi smo spremni zaustaviti izglasavanje Zakona o predsjedniku”, kazao je poslanik DF-a. Knežević je apelovao i da se na sjednici Skupštine 28. novembra izglasa bap jedan sudija Ustavnog suda.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kaže kako je jasno da je Đukanović prekršio Ustav.

"Iskreno, to me ne čudi. Nije prvi put da neko ko treba da se bori da štiti Ustav, da ga baca pod noge. On je bio dužan da poštuje nadležnosti iz Ustava, a on je uradio suprotno od toga”, naveo je Martinović.

On navodi da je Đukanović bio dužan da da mandat Lekiću.

“Pokazao je da želi da blokira Skupštinu u pravnoj nadležnosti da izabere Vladu”, naveo je Martinović.
Kaže i da iz svega toga proizilazi da je Đukanović neko ko želi da dalje produkuje krizu u Crnu Goori.

"Silom na sramotu želi da blokadom institucija, blokadom izbora vlade, kršenjem zakona, želi da drži vlast i spasi svoj politički subjekt...Ovdje je u potpunosti jasno da Đukanović nije poštovao Ustav", zaključio je Martinović.

Poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine podnijeli su parlamentu taj Predlog u kome se navodi da nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi, Đukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade.

“Predsjednik Crne Gore je obavezan da po Ustavu predloži mandatara, a naročito je važno da konkretnoj osobi povjeri mandat kada postoji podrška kandidatu za mandatara, što on nije učinio, već neustavno odbio da ga predloži”, ističe se u Predlogu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.