Predsednik koji je na vlasti već 43 godine se ponovo kandiduje

Predsednik koji je na vlasti već 43 godine se ponovo kandiduje

Ekvatorijalna Gvineja glasa u nedjelju na opštim izborima, na kojima se očekuje da će predsjednik Teodoro Obijang Nguema, najdugovječniji šef države u svijetu, produžiti svoju vladavinu dugu 43 godine u toj naftom bogatoj zapadnoafričkoj državi.

Pravo glasa u zemlji sa milion i po stanovnika ima preko 400.000 ljudi.

Zemlja će, osim predsjednika, birati i 100 poslanika za donji dom parlamenta, 55 od 70 senatora i lokalne gradonačelnike.

Iznenađenje se ne očekuje, jer je Obijang (80) uvijek biran sa podrškom od preko 90 odsto glasova.

Međunarodni posmatrači dovode u pitanje pravičnost izbora, s obzirom na učestale pritužbe udruženja za ljudska prava zbog nedostatka političkih sloboda.

Obijang ide u borbu za šesti mandat protiv dvoje opozicionih kandidata, Buenaventure Monsuja Asume, koji se takođe kandiduje po šesti put i Andresa Esono Onde, koji prvi put pokušava da osvoji predsjedničku funkciju.

Analitičarka Maja Bovcon ne očekuje promjenu na čelu zemlje, jer „zatvaranje granica i maltretiranje i hapšenja opozicionih pristalica utiru put produženju Obijangove 43-godišnje vladavine“.

Ekvatorijalna Gvineja je imala samo dva predsjednika od sticanja nezavisnosti od Španije 1968. Obijang je u državnom udaru svrgnuo svog ujaka Franciska Masijasa Nguemu 1979.

Izvor: Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.