Belgija: Zaplijenjeno više kokaina nego što se trenutno može uništiti

Belgija: Zaplijenjeno više kokaina nego što se trenutno može uništiti

U Belgiji je zaplijenjeno više kokaina nego što se može blagovremeno uništiti.

"Došlo je do nekog uskog grla jer je puno droge zaplijenjeno, a u upotrebi je samo jedna spalionica", rekao je ministar pravde Vinsent Van Kvikenborn.

On je dodao da se paketi droge ne mogu spaljivati odjednom, na gomili jer će to zagušiti filtere u spalionici.

Prema njegovim riječima, samo 1.000 kilograma ili najviše 1.500 kilograma može se spaliti odjednom.

Prema nekim procjenama, više od 100 tona kokaina, vrijednosti koja premašuje oko pet milijardi eura, presretnuto je u luci Antverpen ove godine. Prošle godine zaplijenjeno je 90 tona droge.

Belgijska carinska služba kaže da je brzo uništenje zaplijenjene droge veliki izazov.

"Zbog tehničkih limita licenciranih spalionica i ekoloških standarda moramo da koristimo više spalionica", rekao je portparol službe Fransis Adins, prenosi RT.

Za korišćenje spalionice potrebna je prethodna najava i zahtjev, a što je veća količina kokaina, potrebno je dodatno vrijeme, a radi se o velikim količinama.

Lokacija samih spalionica drži se u tajnosti kako bande ne bi upale na lokaciju.

Carinski službenici otkrili su skoro osam tona kokaina u jednom kontejneru u luci Antverpen u oktobru. Droga vrijednosti više od 200 miliona eura bila je sakrivena u isporuci banana iz Ekvadora.

Vlasti su dozvolile da droga bude isporučena na konačnu destinaciju u Holandiji što je dovelo do hapšenja četiri lica.

Rekordna količina kokaina zaplijenjena je u luci Antverpen 2020. godine, što je ujedno bila i najveća u Belgiji.

U pet kontejnera metalnog otpada iz Gvajane pronađeno je 11,5 tona kokaina u vrijednosti od 900 miliona eura. Među uhapšenima bili su i pripadnici policije i lučki radnici.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.