Brana na Morači moguće rješenje za izvorište Bolje sestre

Brana na Morači moguće rješenje za izvorište Bolje sestre

Jedna od predstavljenih mjera za spriječavanje daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta je postavljanje brane na rijeci Moračikoja bi prema mišljenju hidrogeološke struke mogla ne samo da smanji trend pada, već i da značajno i poboljša izdašnost izvorišta

Delegacija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koju su sačinjavali mr Kemal Grbović, generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, Bojana Kalezić, šefica Odsjeka za komunalne poslove i Igor Jovanović, načelnik Direkcije za upravljanje otpadom i komunalnim poslovima posjetila je dana 18. novembra 2022. godine, izvorište ,,Bolje Sestre”. Posjeta je organizovana u sklopu aktivnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na prikupljanju informacija o aktuelnom problemu devastacije korita rijeke Morače i ugrožavanju izvorišta Bolje Sestre iz koga se vodom snabdijeva svih šest opština Crnogorskog primorja.

Delegaciju su u ime Regionalnog vodovoda ugostili predsjednik Odbora direktora, Zoran Lakušić i izvršni direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Borislav Ivanković, sa saradnicima.

Cilj sastanka je bio upoznavanje predstavnika Ministarstva za ekologiju, prostornog planiranjai urbanizma sa problemima održivog funkcionisanja Regionalnog vodovoda a prvenstveno sa problemom dugogodišnjeg trenda pada izdašnosti izvorišta ,,Bolje Sestre” i dogovor oko aktivnosti koje je neophodno preduzeti u cilju obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom naredne turističke sezone. 

181122Foto2
Foto: Regionalni vodovod

Na sastanku je bilo riječi o pitanju finansijske konsolidacije i održivosti Društva u svjetlu izuzetno velikih kreditnih obaveza koje opterećuju njegovo poslovanje, te iznalaženje načina da se, u saradnji sa državnim instutucijama, kroz odgovarajuća zakonska rješenja, to pitanje uspješno riješi. Predstavljene su mjere koje sprovodi Regionalni vodovod na zaštiti i zaustavljanju daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“, kao i planovi koje nadležna ministarstva i ovo Društvo namjeravaju da realizuju u narednom periodu u vezi sa rješavanjem navedenih pitanja. Takođe, istaknut je problem otpada koji deponuju nepoznata lica na obalama rijeke Morače uUžoj zoni sanitarne zaštite, čime se ozbiljno ugrožava kvalitet vode na izvorištu.

Jedna od predstavljenih mjera za spriječavanje daljeg trenda pada izdašnosti izvorišta je postavljanje brane na rijeci Moračikoja bi prema mišljenju hidrogeološke struke mogla ne samo da smanji trend pada, već i da značajno i poboljša izdašnost izvorišta.

Uprava Regionalnog vodovoda je, članovima Ministarstva prije posjete dostavila detaljan Izvještaj, tj. informaciju o ugroženosti izvorišta „Bolje Sestre”, kao i aktivnostima koje je ovo Društvo preduzimalo na rješavanju problema pada izdašnosti izvorišta u prethodnom periodu.

 
181122Foto1
Foto: Regionalni vodovod

 

Delegacija je pogledala prezentaciju o aktivnostima Regionalnog vodovoda na rješavanju problema ugroženosti izvorišta „Bolje Sestre” i planovima o izgradnji privremenog postrojenja na Boljim Sestrama za prečišćavanje dodatnih količina vode koje bi se zahvatale iz neposrednog okruženja izvorišta, kako bi se prevazišao potencijalni rizik od nedostatka vode za snabdijevanje Crnogorskog primorja tokom ljetnje sezone. Važno je naglasiti da bi pomenuto postrojenje imalo privremeni karakter, odnosnokoristilo bi se do momenta rješvanja problema smanjene izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre”.

Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva su obišli šire područje Druge zone zaštite izvorišta, tj. donji tok rijeke Morače gdje se vrši nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, za koju je naučno utvrđeno da, uz klimatske promjene, direktno utiče na pad izdašnosti izvorišta. Takođe, delegacija je upoznata da bilo kakve zabranjene aktivnosti u okviru zaštitnih zona predstavljaju dodatni rizik od potencijalnog ugrožavanja izvorišta, što se posredno može negativno odraziti i na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u narednom periodu. 

 

18112022Foto4
Foto: Regionalni vodovod

 

Prilikom posjete predstavnici Ministarstva su obišli vodozahvat, laboratoriju u kojoj se vrše dnevna i periodična mjerenja i analize zahvaćene vode, kao i mašinsko postrojenje za proizvodnju vode na „Boljim Sestrama”, gdje su ih predsjednik Odbora direktoraZoran Lakušić i izvršni direktor Borislav Ivanković, sa saradnicima, dodatno informisali o istorijatu, tehničkim karakteristikama i načinu funkcionisanja sistema, nadzoru i kontroli distribucije vode,izazovima sa kojima se suočava Regionalni vodovod uslijed trenda pada izdašnosti izvorišta, kao i podacima iz studije ,Monitoring, kontrola i i zaštita izvorišta Bolje Sestre“ (konzorcijum Geoprojekt), a u okviru koje se sprovode dodatni naučno-istražni radovi i ispitivanja za utvrđivanje razloga pada izdašnosti i preciznog definisanja granica slivnog područja i Treće zone zaštite izvorišta, kao i planovima za prevazilaženje ovog rizika u poslovanju. 

Predstavnici Ministarstva su, shvatajući izuzetnu ozbiljnost situacije, izrazili spremnost da se u okviru svojih nadležnosti maksimalno angažuju oko svih pitanja od značaja za dalji opstanak regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja i pruže punu podršku Regionalnom vodovodu, kako bi se u najkraćem roku otklonili svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje ovog Društva, a time i po cjelokupni privredni razvoj Crne Gore, koji se u velikoj mjeri oslanja na investicije u turizmu, kao i prihode od ove privredne grane, koji čine 25 % BDP-a Crne Gore.

 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.