Đurović: Dogovor nije postignut
Foto: TVCG

Đurović: Dogovor nije postignut

U Skupštini Crne Gore završen je sastanak predsjednice parlamenta Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija, u cilju prevazilaženja političke krize u Crnoj Gori. Na sastanaku je bio i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je nakon sastanka kazala da nije nije postignut dogovor ni po jednom pitanju.

Đurović je kazala da je žalosno što političke partije nijesu uspjele da nađu načina da idu naprijed u pravcu kompromisa i u pravcu rješavanja problematične i vrlo složene društvene krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

“Apelujem na sve političke subjekte da smognu snage i odgovornosti kako bismo u narednom periodu došli do nekog rješenja koje bi vodilo u pravcu rješavanja Ustavnog suda, a onda i ostalih pitanja koja opterećuju crnogorsku javnost”, rekla je Đurović.

Istakla je da je ona spremna, ukoliko postoji volja i želja za iznalaženjem rješenja, da organizuje sastanak.

“Sa te stranepostoji moja posvećenost. Ali ako ću ja organizovati sastanke na kojima će svi govoriti o tome koji su problemi i svi se složiti, ali da svi na kraju sastanka opstaju zakovani u svojim rovovima,onda zaista ne vidim koja je svrha tih sastanaka”, rekla je Đurović.

Kazala je da su najtvrđi stavovi na današnjem sastanku bili kod opozicije.

“Od strane vlasti napravljeni su određeni pomaci. Imali smo određene predloge i sugestije. Ja sam iznosila određene predloge mogućih kompromisnih rješenja. Nijesu naišli na odziv. I sa te strane postavlja se pitanje sastajemo li se da bi se sastajali ili da bismo našli rješenje”, kazala je Đurović.

Stav DPS-a je danas predočen kroz govor predsjednika te partije Mila Đukanovića, a to je da se povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predjedniku, da se biraju sudije Ustavnog suda i da se izabere datum parlamentarnih izbora.

“Vrlo jasan i tvrd stav u tom dijelu, ali redosljed tih zahtjeva je sporan ostalim predstavnicima partija i tu smo zapeli. Sa strane vlasti predočeno je da treba prioritet dati Ustavnom sudu, pa ostalim pitanjima i ne vidim da iko bježi oko bilo kog pitanja, naročito oko održavanja izbora”, kazala je Đurović.

Na sastanaku nijesu bili svi predsjednici partija, ali jesu predstavnici stranaka.

Iz Demokratskog fronta na sastanku su bile poslanice Branka Bošnjak, Maja Vukićević i Simonida Kordić, dok je sastanku iz GP URA prisustvovala potpredsjednica partije Ana Novaković Đurović, kao i predstavnik Albanske alternative Maraš Dukaj.

Na sastanku su bili lider Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, predsjednik SDP-a Raško Konjević, kao i Ervin Ibrahimović (BS), Damir Šehović (SD), Miodrag Lekić (DEMOS), Genci Nimanbegu (Albanska lista), Srđan Pavićević (CIVIS), Stefan Vešović (Prava Crna Gora), Goran Danilović (Ujedinjena), Maksim Vučinić (RP) i Andrija Popović (LP).

Đurović je ranije u izjavi za Portal RTCG kazala da su izbor sudija Ustavnog suda, kompletiranje Sudskog savjeta, izbor VDT-a, te sprovođenje izborne reforme prioritetne teme oko kojih se mora naći minimum saglasnosti.

"Vremena za čekanje više nema, kao ni izgovora i opravdanja za odlaganje onoga što je davno trebalo da uradimo", poručila je Đurović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.