Lekić: Izbori najbolje rješenje krize, prelazna vlada tema za diksusiju

Lekić: Izbori najbolje rješenje krize, prelazna vlada tema za diksusiju

Najbolje i jedino zakonito rješenje političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi su parlamentarni izbori, rekla je gostujući na ADRIA televiziji potpredsjednica Socijaldemokrata Milica Lekić.

Jedan od zahtjeva protesta „Ima nas“ je održavanje vanrednih izbora. S druge strane, parlamentarna većina je poručila da ide na opciju formiranja nove Vlade. Na pitanje čemu smo, po njenoj ocjeni, bliži – novoj Vladi ili vanrednim izborima, Lekić odgovara da nije sigurna da bi iko ko je upućen u pravo mogao u ovom momentu reći da smo bliži formiranju Vlade.

“Bar ne na način na koji to misli aktuelna parlamentarna većina. Jasno je da su ponestali mehanizmi koji bi bili baza za fomiranje vlade“, navodi Lekić i dodaje da je prelazna vlada, koja bi pripremila izbore, već tema za diskusiju.

Ona ističe da SD podržavaju proteste „Ima nas“ zbog urušavanja brojnih institucija.

“Sad već imamo malo preostalih institucionalnih mehanizama za borbu i prosto smo bili primorani na vaninstitucionalno djelovanje“, kaže Lekić.

Kako dodaje, imamo Vladu koja je pala, odnosno kojoj je izglasano nepovjerenje, Skupštinu koja pokuša da uspostavi dijalog, ali joj to, za sada, ne uspijeva i nemamo funkcionalan Ustavni sud.

“Došli smo do toga da je napravljen jedan kranje negativan korak ka urušavanju, a to je, mi cijenimo neustavni, Zakon o predsjedniku“, naglašava potpredsjednica SD.

Rekla je i da je odziv na protest veliki, te da se pokazalo da su poruke koje šalju prave.

“Mislim da je načinjen pravi korak“, ističe Lekić, ukazujući da je prvi protest prošao u demokratskoj atmosferi pa vjeruje da će tako i večerašnji.

A za sjutra je najavljen novi sastanak lidera svih parlamentarnih stranaka. Lekić kaže da, nažalost, nije sigurna da se može očekivati da se na njemu postigne dogovor.

“Dijalog je uspostavljen formalno, ali, čini mi se, dio subjekata iz parlamentarne većine kao da se trudi da do pravog dijaloga ne dođe“, navodi ona, ističući da u parlamentarnoj većini imaju „vrlo oprečne tonove“, da je mnogo ucjena i da „sve to ne liči na pravi dijalog“.

Za 28. novembar je zakazana sjednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o kandidatima za sudije Ustavnog suda. Lekić nije optimistična da se može doći ni do tog do dogovora.

“Od početka se znalo da je potrebna dvotrećinska većina, a niko se nije bavio time, već je napravljen dogovor u okviru same parlamentarne većine“, rekla je Lekić, ocjenjujući da je tako napravljen propust.

Na pitanje da kakva je njena ocjena stanja u pravosuđu, posebno ako uzmemo u obzir poslednje odluke vezane za Vesnu Medenicu i Petra Lazovića, naglasila je da SD izbjegavaju da komentarišu odluke sudskih organa.

“Nismo komentarisali ni kada im je određen pritvor, prosto mislimo da treba da pustimo svaku granu vlasti da radi svoj posao“, zaključuje Lekić.

Izvor: TV Adria

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.