Ćalović Marković: Izbor sudija zavisi od DPS-a; Kovač: Bojim se da će preovladati partijski interesi

Ćalović Marković: Izbor sudija zavisi od DPS-a; Kovač: Bojim se da će preovladati partijski interesi

Izvršna direktorica Mreže za afirmacijunevladinog sektora MANS Vanja Ćalović Marković je, na pitanje kako ocjenjuje šanse da Ustavni sud bude deblokiran na sjednici Skupštine 28. novembra, kazala da sve zavisi od Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih procjena da li će prihvatiti da glasaju za nekog od četvoro kandidata.

“Ti kandidati su godinama birani na javne funkcije upravo od strane DPS-a, njihovog režima. Nisu nikakvi partijski kandidati nove vlasti, pa da DPS ima izgovor da ne može pronaći nikoga ko ne zavređuje da bude izabran. To će biti pitanje političke odluke te partije, od koje će zavisiti hoćemo li moći izaći iz ove situacije. Ako nema Ustavnog suda, nema ni parlamentarnih izbora”, kazala je ona u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da nema informacije vezano za sastanak parlamentarnih stranaka, ima li šanse da se dođe do dogovora i izboru sudija.

“Nadam se da će preovladati razum i da će se shvatiti same institucije Ustavnog suda”, naveo je on, rekavši da taj sud ima jednu od najvažnijih uloga u pravnom sistemu naše države.

“Bojim se da će, ipak, preovladati uskostranački interesi i da ćemo ući u novu spiralu neizvjesnosti, koja nikome ne koristi”, dodao je.

Ćalović Marković je rekla kako se čini da se oko svega postižu politički dogovori, a da nisu bitne reference, već koju će političku partiju kandidat da “sluša” u svom odlučivanju.

“Trebalo je da nakon smjene vlasti gradimo institucije, a ne da se stavljaju pod političku kontrolu, kako bi se pravili ‘mali đukanovići’. Poenta je da institucije štite običnog građanina od svake vlasti, a ne da imamo poslušnike bilo koje vlasti”, istakla je ona.

Ćalović Marković je ocijenila da se izgovor za ponašanje aktuelne većine traži u ponašanju predsjednika Mila Đukanovića.

“Ako se uvede pravilo da ako se Đukanović ponaša na neki način, onda nova vlast može tako ili još gore, gdje Crna Gora ide? Ako uvedemo pravilo da 41 poslanik može da odlučuje o svemu, mimo uzusa, standarda, bilo kakve komparativne prakse, pitam – šta ćemo onda ako se DPS vrati”, navela je ona.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.